Weekbrief (17 juli)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 17 juli 2024.

En dan komen ze terug van hun geslaagde eerste zendingsmissie, de twaalf apostelen van Jezus. Vol met verhalen en ervaringen over wat ze hebben gedaan en verkondigd. Het Evangelie vertelt ons niet hoe dit was voor Jezus. Was Hij trots op Zijn leerlingen, tevreden over hun inzet en aanpak? Zoveel is in ieder geval duidelijk: voor het komende Rijk Gods en een leven dat daarmee overeenstemt, heeft Jezus helpers nodig. Het model dat Jezus daarbij hanteert is dat van zoeken, roepen, toerusten en uitzenden. Het blijkt al eeuwen lang een geslaagd model. Een model echter, dat iedere tijd opnieuw om een goede afstemming vraagt tussen de bedoeling die God heeft met Zijn Kerk en het verlangen en de behoefte van Zijn Volk onderweg. Twee geluiden die in onze tijd niet automatisch in harmonie zijn. Om de juiste grondtoon te vinden, moeten we goed luisteren.

Luisteren en onderscheiden — Wereldwijd bestaat onze Kerk uit 117 kerkprovincies, bevolkt door mensen met verschillende culturele achtergronden, leefomstandigheden en deelname aan het leven van de Kerk. Luisteren naar elkaar en naar wat de Heilige Geest ons in deze tijd te zeggen heeft, is geen eenvoudige zaak. Het vraagt om een complexe organisatie. Dit luisteren en daarmee samenhangend onderscheiden, heeft de vorm gekregen van een synodaal proces.

Het Synodaal Proces — In 2021 zijn we begonnen met het Synodaal Proces. Nu in 2024 zijn we toe aan de slotfase. Weet u nog wat het motto is ? ‘Op weg naar een synodale Kerk.  Gemeenschap, participatie en zending.’  Kardinaal Jean-Claude Hollerich, de algemeen rapporteur, spreekt van: ‘een vreugdevolle ervaring die toont dat het mogelijk is om één te zijn in verscheidenheid’; ‘mensen met allerlei charisma’s en roepingen zijn samen op weg gegaan en wisselen uit als gelijkwaardigen’.

Teken van hoop — Op 9 juli is het werkdocument voor de slotfase van het Synodaal Proces  gepresenteerd. Het begint met een citaat van de profeet Jesaja dat gaat over een weelderig banket dat symbool staat voor de verbinding tussen alle volkeren. In de toelichting daarop staat onder andere:  ‘Door middel van zijn Kerk, geleid door zijn Geest, wil de Heer de hoop in de harten van de mensheid doen herleven, de vreugde herstellen en allen redden …’.

Niet alles tegelijk — Onderwerpen die om een diepgaand onderzoek vragen, zijn ondergebracht in een tiental studiegroepen. Het gaat daarbij om onderwerpen zoals de vorming van priesters en de rol van vrouwen. In oktober zal men tussentijds verslag uitbrengen; de eindrapportage wordt in juni 2025 verwacht. Een bijzonder detail is dat aan deze studiegroepen ook twee Nederlandse hoogleraren kerkelijk recht deelnemen: Astrid Kaptijn en Myriam Wijlens.

Een doorgaand proces — Met de slotfase van het Synodaal Proces komt geen einde aan het luisteren naar elkaar en naar de Heilige Geest. Het werkdocument roept op om het gesprek gaande te houden. ‘Het hele Volk van God is een intermediair van de verkondiging van het Evangelie. Elke gedoopte is geroepen om een sleutelfiguur in de zending te zijn, omdat we allemaal missionaire leerlingen zijn’. We zijn nog niet uitgepraat.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


Meer lezen: werkdocument voor de slotfase van het Synodaal Proces (via rkkerk.nl)

Gebed tijdens het Synodaal Proces

Wij staan ​​voor U, Heilige Geest,
nu we in Uw naam samenkomen. 
Wees de Ene die ons leidt, 
en kom wonen in ons hart.

Leer ons de weg die we moeten gaan,
en hoe we hem kunnen aanhouden.
Geef dat we geen onenigheid bevorderen,
kwetsbaar en zondig als we zijn.

Laat niet toe dat onwetendheid
ons op het verkeerde pad brengt
of partijdigheid onze daden beïnvloedt.

Laat ons in U onze eenheid vinden,
zodat wij samen de tocht maken
naar het eeuwige leven
en niet afdwalen van de weg
van waarheid en gerechtigheid.

Dit vragen we U,
die overal en altijd werkzaam bent,
in de gemeenschap van de Vader en de Zoon,
voor eeuwig en altijd. Amen


SCHRIFTLEZINGEN: 16e ZONDAG DOOR HET JAAR


21 juli 2024 – 16e zondag door het jaar (B): Jer. 23,1-6 – Ef. 2,13-18 – Mc. 6,30-34

Op zaterdag 20 juli is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin kapelaan Daan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur.

Op zondag 21 juli is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Met samenzang. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 21 juli is er een woord- en gebedsviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin Marianne Turk voorgaat. Met samenzang. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Om voorspraak van de H. Maagd Maria. — Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas. — Voor Lia Bensdorp, Wilma Veldhuijzen-Rietveld.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Hans Boers, Jos van Daal, Annie Devilee-Bakker, Rob Webb. — Voor Simon Honselaar, Jan Straathof, Jetty en Paul van Tricht, Rietje de Lange-van der Poel, Arnold Schinkel, Frans, Lex en Karin Winkelhuis, overleden familie Bruines-Kortekaas.

Parochiekern H. Laurentius:  Voor Paul Ammerlaan, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Piet van Veen, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Bep en Aad Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Carla Dörr, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Joske Janson, Theo Boogmans, Nel Hoogervorst-Vogelaar.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 17 juli: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken.  — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 7 juli 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: juli/augustus (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.