Weekbrief (24 juli)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 24 juli 2024.

Nu weet ik niet of het ligt aan het druilerige weer hier in Den Haag of aan de nieuwsberichten over straatgeweld en gebeurtenissen op het wereldtoneel maar iets in mij roept een gevoel van heimwee wakker. Een verlangen naar een ogenschijnlijk voorbije tijd. Naar een tijd waarin galant zijn nog een deugd was, elkaar begroeten tot het normale behoorde en je elkaar aansprak met u. Waar je de menselijke maat hanteerde omdat je elkaar waardevol achtte of tenminste in elkaars waarde liet. Ik heb heimwee naar … medemenselijkheid.

Medemenselijkheid — In het Marcus-evangelie doet het verhaal de ronde dat Jezus helend rondgaat. Het gevolg hiervan is dat er steeds een menigte mensen is die Jezus en Zijn leerlingen volgt. Vorige week nog hoorden we hoe Jezus geraakt wordt bij het zien van zo’n menigte. Hij noemt ze ‘een kudde zonder Herder’, nu ziet Hij vooral hun honger. Is het honger naar voedsel? Gaat het hier, bij wat we de wonderbaarlijke brood vermenigvuldiging zijn gaan noemen, werkelijk om vijf broden en twee vissen, verzadigde buiken en twaalf manden met brokken? Het lijkt hier eerder te gaan om het spel van de getallen. Het getal 5 staat voor God, 2 voor de wederkerigheid, de liefde van twee kanten en 12 voor alle mensen zonder uitzondering. Jezus ziet in de menigte vooral mensen. Jezus kijkt naar mensen zonder onderscheid te maken. Hij kijkt met de ogen van liefde en  geeft ze voedsel voor de ziel. Hij leeft ons de medemenselijkheid voor.

Zachte kracht — In de tweede lezing roept de apostel Paulus de christenen van de havenstad Efese op om een leven te leiden dat beantwoordt aan Gods bedoeling. Hoe? Door elkaar te liefdevol verdragen en de ‘eenheid des Geestes’, dat is de onderlinge eensgezindheid, te bewaren. Onze bisschop spreekt in dit verband van het ontwikkelen van een netwerk van liefde. De bisschop van Den Bosch spreekt, in een recente column, van ‘soft power’, van zachte kracht. Een kracht die we tot uiting kunnen brengen door vredelievend en liefdevol te zijn binnen onze gezinnen, vredesinitiatieven en verantwoord politiek beleid te steunen, en door  te bidden om wijsheid voor onze overheid.

Een knuffel — Paus Franciscus is een van de morele leiders in deze tijd. Hij roept regelmatig op om wereldwijd vrede en medemenselijkheid na te streven. Tijdens een algemene audiëntie in mei, waar veel gezinnen en jongeren bij aanwezig zijn, benoemde paus Franciscus dat wel heel verrassend. Hij roept op om ons te laten omarmen door Gods liefde, die zich openbaart in de Eucharistie en in Christus aan het kruis.  “Broeders en zusters”, zegt hij, “laten we door Hem worden omhelsd, als kinderen. We hebben allemaal iets kinderlijks in ons hart dat een knuffel nodig heeft. Laten we omarmd worden door de Heer. Op die manier leren we in de omhelzing van de Heer anderen te omarmen.” Daarin ziet de paus een weg naar vrede. In het elkaar omarmen krijgt de  medemenselijkheid haar ware gestalte.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


SCHRIFTLEZINGEN: 17e ZONDAG DOOR HET JAAR


28 juli 2024 – 17e zondag door het jaar (B): 2 Kon. 4,42-44 – Ef. 4,1-6 – Joh. 6,1-15

Op zaterdag 27 juli is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur.

Op zondag 28 juli is er een woord- en gebedsviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin Thea Epskamp voorgaat. Met samenzang. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 28 juli is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin pastor Jaap van der Bie voorgaat. Met samenzang. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Voor Simon en  Gre van der Salm, Sjaak van der Salm.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Nol van der Werff, Hans Boers, Jos van Daal, Annie Devilee-Bakker, Rob Webb. — Voor overleden familie Van Rijn, Josephine van Galen, Sacha Lim, Toon en Mien Hockx, Vader, moeder en Martien Hendriks, Gerrie Vlasveld-de Jong.

Parochiekern H. Laurentius:  Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Arie en Rika van Santen-Verhagen, Frans en Mien Klijn-Lexmond, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Rita van der Voort, Piet van Veen, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Carla Dörr, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Joske Janson, Theo Boogmans, Nel Hoogervorst-Vogelaar.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 17 juli: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken.  — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 28 juli 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: juli/augustus (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.


RONDLEIDING IN ZELFOOGSTTUIN (27 AUGUSTUS)

In verband met de komende Caritas Actie heeft Stichting ‘De Groentedeler’ een rondleiding gepland op de Zelfoogsttuin ‘BijMei’ aan de Ommedijkseweg 10A, Zoeterwoude-Weipoort.

Het bestuur van Stichting De Groentedeler zal u over het wel en wee van de tuin vertellen. Tevens ontmoet u de vrijwilligers, die de tuin bewerken en de bus van de Voedselbank komt langs om de geoogste groenten op te halen. Om 10:00 uur en om 11:00 uur start er een rondleiding.

Voor deze rondleiding op dinsdag, 27 augustus, kunt u zich met vermelding van de tijd via e-mail opgeven bij regina@degroentedeler.nl

Voor een bezoek aan de Voedselbank, Willem Barentzstraat 37 in Leiden kunt u zich ook via regina@degroentedeler.nl opgeven. Op dinsdag, 10 september zijn dan ook twee tijdstippen t.w. 10.00 uur en 11:00 uur. Bij uw opgave kunt u vermelden welk tijdstip de voorkeur heeft. U krijgt dan uitleg over de werkwijze van de Voedselbank. Wie komen ervoor in aanmerking en hoe zit het met die verse groenten?

Eind augustus zullen we u meer informatie geven over de film ‘Onder het maaiveld’. Donderdag, 19 september wordt deze film vertoond in de Vredeskerk aan de Burggravenlaan. Aanvang 20:00 uur. Toegang gratis Op maandag, 23 september bent u welkom in de Regenboog, Watermolen 1 in de Merenwijk. Voor beide avonden geldt: Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Met deze activiteiten hopen we dat u meer betrokken raakt bij de Caritas, één van de pijlers van ons ‘Kerk-zijn’.

Namens het Parochieel Diaconaal Beraad — Cathalijne Louwes, Regina Krowinkel