Weekbrief (28 augustus)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 28 augustus 2024.

Als God op de zesde dag Zijn Schepping voltooid heeft, verzucht Hij tevreden dat het goed, ja zelfs heel goed is. Dat laatste betrekken we graag op onszelf, alsof wij – de mens – het hoogtepunt zouden zijn van Gods schepping. Maar dat staat er niet. Sterker nog, het hoogtepunt van Gods schepping is de zevende dag. De rustdag of de dag van de Heer. Zeven, weet u nog wel: als de optelling van vijf en twee. Vijf is het getal voor God en twee voor de wederkerigheid. God schept in wederkerigheid, een liefde van twee kanten. Het blijft Zijn Schepping die Hij ons met liefde toevertrouwt, om haar te gebruiken en vooral om haar te behoeden.

De Schepping. Miniatuur uit het Psalter van Lodewijk de Heilige, Leiden, UB, BPL 76 A, f. 7r

Scheppingsperiode —  Op 1 september, de Wereldgebedsdag voor de zorg van de Schepping, begint weer de jaarlijkse Scheppingsperiode die wordt afgesloten op 4 oktober met het feest van Sint Franciscus. Ook in onze parochie wordt daar aandacht aan besteed. Het is een tijd  waarin we de goedheid vieren van wat God geschapen heeft, we bidden voor het onrecht dat haar wordt aangedaan en we bezinnen ons op onze eigen manier van leven.  Als jaarthema is gekozen voor: ‘Hoop en ons handelen met de Schepping’, dat ontleend is aan de Romeinenbrief.

 Mentaliteit — De lezingen van dit weekend raken aan dit thema. Het volk van Israël wordt opgeroepen om te luisteren en te handelen naar de bepalingen die God het leert. De apostel Jacobus op zijn beurt benoemt onze verantwoordelijkheid als eerstelingen onder de schepselen. Een noblesse oblige, want dat vraagt van ons om geen toehoorders te zijn van het Woord van God, maar uitvoerders. En Jezus zelf bespreekt de spanning tussen het je aan de regels houden maar vanuit je hart toch het verkeerde nastreven. Het goed omgaan met elkaar en de hele Schepping vraagt om een bepaalde mentaliteit.

Radicale bekering — Paus Franciscus heeft in zijn encyclieken over de Schepping en over de broederschap tussen mensen herhaaldelijk aangedrongen op een radicale bekering. Spannend is de vraag of het daarbij gaat om wat we doen of om wat we bereid zijn na te laten omwille van wat goed is voor de Schepping en de schepselen. In zijn recente brief voor de Wereldgebedsdag zegt de paus verder, dat het gaat ‘om krachten te bundelen en samen op weg te gaan met alle mensen van goede wil.’ Hij noemt het van belang om daarbij onze menselijke macht en de grenzen daarvan te heroverwegen. Zo kunnen ‘onze levens een lied van liefde voor God worden, voor de mensheid, met en voor de schepping, en hun volheid vinden in heiligheid.’

Stap voor stap – Een reis van vele kilometers begint met een eerste stap. Zo is dat ook met die radicale bekering waar paus Franciscus toe oproept. Met welk perspectief ? Een delen in de zorg voor ons gezamenlijk huis en het verschil maken. En zo … een liefdeslied mogen zijn voor God, de mensheid en de Schepping. Wie wil zich nu niet daartoe bekeren?

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


Verder lezen

Pauselijke encyclieken in Nederlandse vertaling (pdf)

Programma Scheppingstijd in onze parochie (1 september – 4 oktober)

  • Op donderdag 19 september wordt in de Vredeskerk aan de Burggravenlaan de prachtige film “Onder het maaiveld” vertoond. Als u dan niet kunt, geen nood, want op maandag 23 september is er een herkansing in de Regenboogkerk, Watermolen 1 in de Merenwijk. Aanvang beide avonden om 20 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het Caritas project de GroenteDeler wordt op prijs gesteld.
  • Vrede op aarde is nauw verbonden aan de Schepping: als water en voedsel niet eerlijk worden verdeeld betekent dat oorlog. De Vredesweek duurt van 14-22 september. Op de internationale Dag van de Vrede op zaterdag 21 september is er om 16 uur een vredesontmoeting op het Stadhuisplein, georganiseerd door De Bakkerij. Op zondag 22 september om 10 uur krijgt het thema aandacht in een oecumenische viering in de Maria Middelareskerk.
  • Op woensdag 25 september is er van 19.00-19.30 uur in de Hartebrugkerk een vesperviering met zang van het Hartebrugkoor. Ook hier staan we stil bij de woorden van Paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Si.
  • Op vrijdag 4 oktober klinkt het Zonnelied (dat begint met Laudato Si: ‘Gezegend zij …’) in een franciscaanse viering om 19:30 uur in de Maria Middelareskerk.
  • Tot slot: op zondag 6 oktober kunt u uw huisdier laten zegenen na de viering om 11:15 uur voor de Hartebrugkerk.

Werkgroep Laudato Si’ — Contact: laudatosi@petrusenpaulusleiden.nl


SCHRIFTLEZINGEN: 22e ZONDAG DOOR HET JAAR


1 september 2024 – 22e zondag door het jaar (B): Deut. 4,1-2.6-8 – Jak. 1,17-18.21b-22.27 – Mc. 7,1-8.14-15.21-23

Op zaterdag 31 augustus is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur.

Op zondag 1 september is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin pastoor Smith voorgaat. Muzikale medewerking: dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; pianist: Ana Pereira. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 25 augustus is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin kapelaan Huntjens voorgaat. Met samenzang. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Bertie Hoogenboom-Wils, Nol van der Werff, Hans Boers, Jos van Daal. — Voor Ton Choefour, Jan Mooren, Ton van Kempen, Theo Jaspers, Overleden familie Bruines-Kortekaas, Jan van der Ploeg, Piet Dooijenburgh, Frans – Lex en Karin Winkelhuis, Ad Nooijen, overleden familie Tummers-Smits, overleden familie Van der Hulst-Heemskerk.

Parochiekern H. Laurentius:  Uit dankbaarheid. — Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Rita van de Voort (jaargetijde) , Paul Ammerlaan, Jan van Nierop, Wil Hilgersom en overleden familieleden, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Piet van Veen, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Piet van der Kolk, Adriaan Hilgersom.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 4 september: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur (maandagochtend gesloten). Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken.  — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 18 augustus 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: september (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.