ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST
Den Haag, woensdag 21 augustus 2024.
Bij het lezen van het evangelie van dit weekend viel mij weer eens op hoe direct Jezus kan zijn. Eigenlijk dacht ik: ‘Zo, die durft’. Ik doel daarmee op het vers waarin Hij zegt: “er zijn er onder u die geen geloof hebben.” In reactie daarop “trokken velen van zijn leerlingen zich terug en verlieten zijn gezelschap.” Jezus van Zijn kant onderneemt geen enkele poging om ze terug te halen of te overtuigen. Sterker nog, Hij informeert bij de Twaalf even of die er misschien hetzelfde over denken. Dat noem ik gedurfd.
Begrijpen — Waarom Jezus hier zo direct is, laat zich begrijpen uit het begin van de evangelielezing. Daar wordt melding gemaakt van wat onrust en gemor. Wat Jezus zegt valt niet altijd makkelijk te begrijpen. En dat begrijpen lijkt bijna een voorwaarde te zijn om in Hem te kunnen geloven. Maar onder andere bij Jesaja lezen we het ook omgekeerde: ‘als je niet gelooft, kun je het ook niet begrijpen‘. Zou je daarom kunnen zeggen dat Bijbels gezien de geloofservaring aan het begrijpen vooraf gaat ? Maar wat is geloven dan eigenlijk ?
Geloven — Aan de buitenkant van dit woord zie je het meteen. Het is een werkwoord. Geloven gaat dus niet vanzelf, je moet er dus wat voor doen. Maar daarmee is nog niet gezegd wat geloven nu eigenlijk is. In zijn brief aan de Hebreeërs noemt Paulus geloof “een vaste grond voor hetgeen men hoopt, een overtuiging over dingen die men niet ziet.” De dikke Van Dale zegt het iets minder prozaïsch: “een vast en innig vertrouwen op God.”
Gave — Geloof is liefde van twee kanten. We horen het Jezus in het evangelie zeggen: “niemand komt tot Mij als het hem niet door de Vader gegeven is”. Het begint dus bij God. Geloof is ook een van de drie goddelijke deugden. Het wordt ons gegeven door de heilige Geest. En daarmee nodigt God ons uit, roept op en verleid ons misschien zelfs, om een antwoord te geven.
Opgave — Onze catechismus noemt dat antwoord: ‘de gehoorzaamheid van het geloof’. Een woord dat zich makkelijk verkeerd laat verstaan. Toch betekent het niets anders dan ‘gehoor geven aan je geloof’. Het ‘hoe’ is daarbij heel persoonlijk en tegelijk ook gemeenschappelijk. Aan de ene kant is er ons persoonlijke geloofsleven met bijvoorbeeld ons bidden en aan de andere kant ons vieren als gemeenschap. Waar het uiteindelijk op aankomt is vertrouwen kunnen stellen in God.
Overgave — In deze dynamiek van wederkerigheid, van gave en opgave lijkt nog een element te ontbreken, die van overgave. Met dat God in de dagen van de schepping, de eerste mens een levensadem inblies, gaf Hij ons ook een vrije wil en gezond verstand. En toch, uiteindelijk is geloven ook je volledig durven toe te vertrouwen en over te geven aan de wil van God, met heel je hart en heel je verstand.
Besluit — Zeker dat laatste is niet gemakkelijk. Gelukkig hebben we er een heel leven de tijd voor. Het is een weg van willen veranderen en veranderd worden, met geloof als reisgenoot. Het wordt mooi samengevat in de woorden van dit gebed en lied: “Neem mij aan zoals ik ben, wek in mij wie ik kan zijn, druk Uw Zegel op mijn hart en leef in mij”. En aan wie vraagt zal gegeven worden of niet soms? Heer, ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp.
Met hartelijke groet — Marlene Falke, pastoraal werker
SCHRIFTLEZINGEN: 21e ZONDAG DOOR HET JAAR
25 augustus 2024 – 21e zondag door het jaar (B): Joz. 24,1-2a.15-17.18b – Ef. 5,21-32 – Joh. 6,60-69
Op zaterdag 24 augustus is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur.
Op zondag 25 augustus is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin kapelaan Daan Huntjens. voorgaat. Muzikale medewerking: dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: Ana Pereira. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).
Op zondag 25 augustus is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin kapelaan Huntjens voorgaat. Met samenzang. Aanvang: 11:00 uur.
INTENTIES
Parochiekern Sint Jan: Om voorspraak van de H. Maagd Maria. — Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas.
Parochiekern De Goede Herder: Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Bertie Hoogenboom-Wils, Nol van der Werff, Hans Boers, Jos van Daal, Annie Devilee-Bakker. — Voor Rietje de Lange-van der Poel, Ria en Jan Tacx, Theo Rump, Nel Bruines-Overmeer, Joke Beereboom, Theo en Alie Rotteveel, Siem Heemskerk, Lina en Frits Labordus, Toon en Mien Hockx, Moeder, vader en Martien Henriks, Gerrie Vlasveld-de Jong.
Parochiekern H. Laurentius: Uit dankbaarheid. — Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Rita van der Voort (jaargetijde), Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Piet van Veen, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Carla Dörr, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Joske Janson, Toos Oudshoorn, Piet van der Kolk.
COLLECTE
- Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
- Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
- Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)
Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!
PAROCHIEKERNEN REGIO OOST
Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA
Parochiekern De Goede Herder — Zondag 25 augustus wordt het om 14:00 uur het H. Doopsel toegedien aand Isabella Bruno van Wee. — Woensdag 28 augustus: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur (maandagochtend gesloten). Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 18 augustus 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.
Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: juli/augustus (pdf) en de parochiekernpagina op de website.
Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.
MIVA-MISSIE VERKEERSMIDDELEN ACTIE (25 AUGUSTUS)
Kraamkliniek heeft geen ambulance: “Wat als het misgaat?” — Een dag lopen naar de kraamkliniek om te bevallen? Voor vrouwen in het achterland van Zambia is dat vaak de realiteit. De kliniek van verloskundige Zelly heeft namelijk geen vervoer. De afstanden zijn enorm en er zijn alleen maar zandwegen. Met regelmaat moeten vrouwen hun baby langs de kant van de weg ter wereld brengen. Dat zorgt voor levensbedreigende situaties. Een ambulance kan onnodige sterfte voorkomen. “Laatst kwam er een vrouw op het nippertje strompelend bij de kliniek aan. Haar weeën waren al in volle gang. Ik kon de baby net op tijd opvangen.”. Helaas kent Zelly ook tal van verhalen van vrouwen, die onderweg naar de kliniek bevallen, waarbij het kindje en soms ook de moeder het niet overleefden. Dan voelt Zelly zich machteloos. Ze heeft alleen een fiets en geen geld voor ander vervoer.
Geldgebrek maakt bevalling onveilig — Tijdens de prenatale controle wordt ook gevraagd hoeveel kinderen iemand heeft gehad. Bij meer dan vijf kinderen wordt iemand verwezen naar het grote ziekenhuis. Omdat dan het risico op complicaties te groot is. Het grote ziekenhuis echter is op twee uur rijden met de auto. Maar een auto heeft in dit gebied bijna niemand en men heeft ook geen geld voor ander vervoer. Daarom liegen ze over hoeveel kinderen zij gehad hebben, zodat ze toch bij de lokale kliniek kunnen bevallen. Met alle gevolgen van dien.
Grootste angst — Zelly bezoekt de 35-jarige Bianca. Ze is acht maanden zwanger en is twee keer eerder onderweg bevallen. “Ik zie enorm op tegen de bevalling” Verdrietig voegt ze eraan toe: Ik ken zes vrouwen, die onderweg naar de kliniek of tijdens de bevalling zijn overleden. Dat is mijn grootste angst.”
Dringend een ambulance nodig. Helpt u mee? — Zelly gebruikt haar eigen fiets om vrouwen te bezoeken. Het ziekenhuis heeft geen enkel vervoer. Vrouwen kunnen in geval van nood – als ze veel geluk hebben – achterop een ossenkar naar het grote ziekenhuis worden gebracht. Maar meestal worden ze aan hun lot overgelaten. Het verschil tussen nieuw leven en de dood ligt hier heel dicht bij elkaar. Met goed vervoer hoeven geen (nieuwe) levens meer verloren te gaan. Zelly: “In de Bijbel staat geschreven, help je buren en houd van je vrienden. Daarom zal ik dit werk altijd blijven doen; ik ben blij, dat ik zo van betekenis kan zijn.” Bekijk de video over verloskundige Zelly (2:34 min.)
Ook wij kunnen van betekenis zijn voor deze vrouwen, als wij op MIVA-zondag, 25 augustus,
de kerkdeurcollecte ruimhartig gedenken. Zie ook www.miva.nl