Weekbrief (19 maart)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 19 maart 2025.

Soms laat het evangelie ons zien wat het betekent om te leven in een land dat bezet is en waar de wetten van de bezetter gelden. Jezus spreekt zich hier niet over uit. Wel spreekt Hij zich uit tegen de veel voorkomende opvatting dat slachtoffers zelf schuld hebben aan wat hun overkomt, door eigen zondig leven of dat van hun ouders. Jezus gebruikt de gebeurtenis om op te roepen tot bekering, een woord dat ons ook begeleidt op onze weg naar Pasen.

Kiezen — We beginnen onze vieringen vaak met een oproep om onze schuld te belijden of met een gebed dat ons tekortschieten uitdrukt. Zondigen, Zo spreken we uit in de schuldbelijdenis wat leeft in woord en gedachten, dat wil zeggen in ons spreken en denken maar ook in wat we doen en nalaten. Het gaat daarbij dus om wat we willens en wetens doen. Om de keuzes die we maken.

Zonde — Wie een vaas laat vallen kan uitroepen dat het zonde is. In zo’n situatie bedoelen we vooral dat het jammer is dat hij stuk is. Zondig is het laten vallen natuurlijk niet. Het geeft ons wel een mooi beeld wat zonden met ons doen. Zo’n gebroken vaas kan geen bloemen meer dragen, kan niet meer zijn waarvoor hij bedoeld is. Zo is dat ook met ons. Als wij zondigen zijn we niet meer de mens die God bedoeld heeft. Die vaas kunnen we plakken met krachtlijm. Onze gebrokenheid kan God helen met zijn Barmhartigheid. Krachtlijm die we kunnen ontvangen in het Sacrament van boete en verzoening.

Vijgenboom — Jezus gebruikt nog een ander beeld, dat van de vijgenboom. Door de jaren heen is de boom vruchteloos en dor geworden. Bedrijfsmatig  gezien zou hij dus worden omgehakt. Evangelisch krijgt hij nog een kans. Met het omwoelen van de grond en wat mest moet het goed komen. Zou je in dat omspitten nu bekeren kunnen lezen? Zoiets als het schoffelen door ons leven en eruit halen wat daar niet in thuis hoort, dat wat ons vruchteloos maakt?

Bekeren — In de oorspronkelijk Griekse tekst van het evangelie staat het woord metanoia dat letterlijk ‘verandering van inzicht’ betekent. Een omkeren of beter bekeren.  Dat vraagt om te durven bekennen dat je fout zit en een willen veranderen. Gek genoeg wordt dat makkelijker als je het vaker doet. Bekering is dan ook geen eenmalige gebeurtenis. Het is de alledaagsheid van ons gelovige leven. Iedere dag zijn er duizend kansen tot ommekeer. Altijd is er de vergevende Barmhartigheid van God.

Mest — Er gebeuren ernstige dingen in onze wereld en het is natuurlijk goed daarover te horen. Tegelijk kan berichtgeving die louter gaat over deze verschrikkingen ons ook moedeloos maken. Misschien is moedeloosheid zoiets als een dorre vijgenboom? Daar is mest voor nodig lezen we in het Evangelie. Op de website van onze Kerkprovincie lezen we over hoop die voortkomt uit kleine dingen die ons anders doen kijken. Hoop als beweging tegen moedeloosheid, als mest om weer op te bloeien.

Met hartelijke groet — Marlene Falke, pastoraal werker

bewegingvanhoop.nl


SCHRIFTLEZINGEN: 3E ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD


23 maart 2025 – 3e zondag in de veertigdagentijd (C): Ex. 3,1-8a.13-15 – 1 Kor. 10,1-6.10-12 – Lc. 13,1-9

Op zaterdag 22 maart is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 23 maart is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: Jorge Silva. — Tijdens de veertigdagentijd is er kinderwoorddienst (zie ook hieronder). Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 23 maart is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Wim van Veen en overleden familie, Ria van Es-Berk.

Parochiekern De Goede Herder: Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen, in het bijzonder: Truus Boolman-Laarhoven, Edylien Verhoosel, Ferdinand Vonk, Harry van Teijlingen, Joop van der Ploeg. — Voor Bertie Hoogenboom-Wils, Louis van Diepen, Jos van Daal, Theo en Alie Rotteveel, Toon en Mien Hocks, Ans Groenen-van Moorst, Siem Heemskerk.

Parochiekern H. Laurentius: Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Riet Soonius, Bep Hooijmans-Bakker, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Adriaan Hilgersom, Jaap Verburg, Adrie van Nierop, Nelly Ammerlaan-Overgaauw, Peter van Leeuwen, Joop Hilgersom, Jeannette Develing-Roest, Gretha Havik.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 26 maart: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 16 maart 2025 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Beste kinderen en ouders, ook in de veertigdagentijd willen we de onze kinderwoorddiensten in de Goede-Herderkerk extra bijzonder maken! We hopen de kinderen te motiveren en enthousiast te maken om elke week te komen, en daarom introduceren we een leuk en nieuw spaarconcept: een persoonlijke sleutelhanger die je gedurende de vastentijd kunt versieren met themakralen. Vanaf 9 maart ontdekken we elke zondag een nieuw verhaal over Jezus en knutselen we iets moois dat daarbij past. Als je meedoet, verdien je telkens een speciale kraal die symbool staat voor het thema van die zondag. Zo groeit je sleutelhanger én neem je de verhalen op een tastbare manier mee naar huis. We nodigen alle kinderen van harte uit om mee te doen en hopen dat ouders hun kinderen willen stimuleren om samen deze bijzondere weg naar Pasen te bewandelen. Doe je mee? Samen groeien we naar Pasen toe!

Op zondag 23 maart komen leden van het missionaire team de Goede-Herderkerk bezoeken. Dit team maakt een rondgang langs de kerken in de HHPP en willen met u delen wat het is om een missionaire parochie te zijn.
Na de viering bent u van harte uitgenodigd om bij de koffie te blijven. Het missionaire team zal uitleggen hoe wij samen kunnen groeien in geloof, gemeenschap en missionaire daadkracht. Dit is een belangrijk moment
voor onze parochie, en uw aanwezigheid en betrokkenheid maken het verschil. Dus blijf nog even, stel uw vragen en laat u inspireren. Samen bouwen we aan een levende, gastvrije en missionaire kerk! Wij zien u graag op 23 maart! — Namens het missionaire team, Stephanie Jägel

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: maart (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.


De werkgroep MOV/Diaconie heeft dit jaar gekozen voor de Hongerdoek die geschilderd is door de Kameroense kunstenaar Rene Tchebetschou. Hij liet zich inspireren door de sociale en culturele omstandigheden in zwart Afrika met nadruk op zijn eigen land Kameroen. Het doek volgt daarbij het Onze Vader, zoals dat in Afrika wordt ervaren, beleefd en gebeden.

Vader die in de hemel zijt — Hemel en aarde vormen voor de Afrikanen een kosmische eenheid. God is overal. God als Immanuel (d.w.z. God-met-ons) . Op het doek zie je Zijn gezicht in de oranje maskers en Jezus zie je midden tussen de mensen, herkenbaar aan zijn oranje kleding. De kunstenaar verwijst daarmee naar de manier waarop de Afrikaan het goddelijke ervaart: niet als een aparte, afgescheiden, onzichtbare wereld, maar midden in de dingen van het gewone leven. Hij is bij de levenden, maar ook bij de voorouders waarvoor op de rand van het hongerdoek de maskers symbool staan. Hij staat in het leven van de mensen en Hij is middelaar bij God, helper in vreugde en lijden elke dag.

Uw rijke kome, Uw wil geschiede — Christus is bij mensen als zij samenkomen om te eten, midden boven. Een maaltijd houden is voor de Afrikaan niet iets ‘profaans’, maar betekent: gemeenschap, volheid van leven, ervaring van goddelijke aanwezigheid en nabijheid. Iedereen krijgt haar of zijn deel, ook het kind, ook de dieren. En wanneer de mensen feesten, het beeld daaronder, geeft Jezus het ritme aan op zijn trommel. Via deze tamtam brengt Jezus zijn blijde boodschap van het komende Godsrijk over. ‘Gelukkig jullie armen, want aan jullie behoort het Rijk van God’. Dir alles speelt zich af onder de welwillende blikken van de voorvaderen in de buitencirkel.

Geef ons heden ons dagelijks brood — Omdat brood in Kameroen onbekend was en in de buitengebieden nog steeds, hebben de missionarissen de brood bede vertaald met ‘Geef ons vandaag ons voedsel’. De kunstenaar beeldt dit uit met een bananenstruik en gierstengels. Het basisvoedsel in Kameroen. Daartussen wordt de levensweg van de mens uitgebeeld. Mensen werken en zwoegen voor hun dagelijks voedsel. Ze zaaien, oogsten, malen en bereiden het voedsel. En midden tussen hen zie je een lastdragende man, aan de kleur van zijn kleding te herkennen als Christus. Een stervende en 3 grafkruisen duiden het einde van de aardse levensweg aan.

Vergeef ons onze schuld en breng ons niet in beproeving — De volheid van het leven wordt bedreigd, zoals op het doek aan weerskanten te zien is. Door ziekte, corruptie, drankmisbruik en uitbuiting. En door de vervreemding, die van buiten komt in onderwijs, verstedelijking, en afhankelijkheid van import van voor hen onbekend voedsel. Het hongerprobleem wordt niet in de wortel aangepakt en bestreden. De overproductie van het rijke westen, wordt op de Afrikaanse markten gedumpt. Zodat het voor de lokale boeren niet langer lonend is om zelf voedsel op de markt te brengen.

Maar verlos ons van het kwade — Het leven, het goede, maar ook het kwade speelt zich af binnen de kring van God en de voorouders. Zij beschermen de mensen tegen het kwade. Maar daarvoor moet de Afrikaanse gemeenschap wel haar voorouders en God in ere houden door Jezus in hun midden op te nemen. Zo zullen zij worden verlost van het kwaad en blijven ze opgenomen in de Afrikaanse levenskring: Volheid van leven

Moge dit doek ons inspireren om Gods nabijheid in ons dagelijks leven te vieren. — Werkgroep MOV/Diaconie ‘De Goede Herder’