Weekbrief (31 juli)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 31 juli 2024.

En, heeft u al iets gezien van de Olympische spelen? Ongeacht de tijd die we eraan besteden is het een bijzonder evenement. Met de openingsceremonie heeft Parijs geprobeerd om de wereld een uniek inkijkje te bieden in de stad en haar bewoners, in haar geschiedenis, kunst en cultuur.  Verwondering en bewondering werden afgewisseld met weerzin zoals dit eigen is aan kunst en cultuur. Zo mocht de ogenschijnlijke verbeelding van het Laatste Avondmaal, naar het voorbeeld van Leonardo da Vinci, rekenen op flink wat kritiek. Het toont dat dit soort evenementen ook altijd een verhaal zijn met twee kanten.

Twee kanten — Tussen de regel van de openingsceremonie door klonk ook een ander geluid. De afgelopen weken en zeker de dagen voorafgaande aan de spelen zijn ook gebruikt om de straten van Parijs schoon te vegen. Nee, niet van zwerfvuil …. maar van zwervers en migranten. Het zou een smet kunnen zijn op de feestelijkheden. Je stad op zijn mooist laten zien mag wat kosten, toch?

Toch lukt het de Olympics ook om op dit kleine stukje aarde te doen wat in deze dagen op zoveel plaatsen in de wereld bijna onmogelijk lijkt. Namelijk te zorgen voor een atmosfeer van solidariteit en verbroedering. Een momentum ook van kwetsbare vrede waarbij niet de macht van landen en hun politiek voorop staan maar hun sportieve prestaties. Het is dan ook jammer dat er hier en daar toch politieke geluiden meeklinken. Zo tegen de geest van de Spelen.

Een oude traditie — Tijdens de klassieke Olympische Spelen die tot aan de vierde eeuw in Griekenland plaatsvonden was er altijd een periode van godsvrede, bedoeld om de bezoekers en atleten op hun reis en tijdens hun aanwezigheid te beschermen. Vanaf 1992 is het International Olympisch Comité doende om deze traditie nieuw leven in te blazen. De oproep, die Paus Franciscus deed om tijdens de Spelen een wereldwijde wapenstilstand uit te roepen, is helaas onbeantwoord gebleven.

Tijdelijk — Wat misschien tegen het goede en mooie van de Spelen in te brengen is, is het tijdelijke karakter van solidariteit, verbroedering en vrede. Het zou er de inoefenplaats van kunnen zijn, een voorbeeld. Maar straks na 11 augustus buigt de aandacht van de wereld weer terug naar de orde van de dag en de spanningen wereldwijd. De Moderne Spelen die in 1886 zijn begonnen laten zien dat er van de Olympiade weinig is dat beklijft.

Brood — Is dat misschien wat Jezus ons ook duidelijk wil maken in het evangelie van dit weekend als Hij zegt: “Werk niet voor het voedsel dat vergaat”? Dat we niet te veel waarde moeten hechten en aandacht moeten geven aan dingen die voorbij gaan? Zoals de Olympiade, een evenement van brood en spelen waarvan we even genieten. Het gaat uiteindelijk om het Brood dat wel blijvend is, dat voedsel geeft aan de wereld. Precies ook daarin ligt de basis voor verbroedering en vrede. Van dat Brood mogen we proeven in de ontmoeting met de Heer: in de Eucharistie, in de stilte van ons gebed, in de altijd verrassende woorden van de Schrift en daar waar we werk maken van ons geloof, namelijk in de zorg voor elkaar.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


SCHRIFTLEZINGEN: 18e ZONDAG DOOR HET JAAR


4 augustus 2024 – 18e zondag door het jaar (B): Ex. 16,2-4.12-15 – Ef. 4,17.20-24 – Joh. 6,24-35

Op zaterdag 3 augustus is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur.

Op zondag 4 augustus is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Met samenzang. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 4 augustus is er een woord- en gebedsviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin Marianne Turk voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Om voorspraak van de H. Maagd Maria. — Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas. — Voor overleden ouders Den Blanken-Van den Bosch, Gijsbertus Versteegen en Johanna Versteegen-Vink.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Bertie Hoogenboom-Wils, Nol van der Werff, Hans Boers, Jos van Daal, Annie Devilee-Bakker, Rob Webb. — Voor Ton Choufoer, Jan Mooren, Ton van Kempen, Theo Jaspers, overleden familie Bruines-Kortekaas, Ria van der Kroft-van Vliet, Jan van der Ploeg,
Piet Dooijenburgh, Ad Nooijen, overleden familie Tummers-Smits.

Parochiekern H. Laurentius:  Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Paul Ammerlaan, Wil Hilgersom en overleden Familie leden, Kees van Boheemen, familie De Jong-Van der Poel, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Rita van der Voort, Piet van Veen, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld- van der Meer, Carla Dörr, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Joske Janson, Theo Boogmans, Toos Oudshoorn.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 31 juli: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur (maandagochtend gesloten). Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken.  — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 28 juli 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Op 29 juli 2024 is overleden mevrouw Hubertine Johanna Hendrika Cornelia Hoogenboom-Wils, in de leeftijd van 86 jaar. De uitvaartdienst voor Bertie Hoogenboom zal worden gehouden op maandag 5 augustus in de Goede-Herderkerk te Zoeterwoude-Rijndijk, om 12:45 uur. Voorganger in de viering is pastor Joost van der Mee, rector van zorgcentrum Roomburgh. Met medewerking van het dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles. Daarna zal er in Rhijnhof een crematieplechtigheid plaatsvinden; aanvang: 15:15 uur.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: juli/augustus (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.