Weekbrief (7 augustus)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 7 augustus 2024.

Deze weken horen we bij herhaling hoe Jezus over zichzelf spreekt als het Levende Brood. Niet van het soort dat op een houtoven wordt gebakken maar brood dat uit de Hemel is neergedaald. En dat roept vragen op. Het is niet eenvoudig om dat te begrijpen en daar geloof aan te hechten. Niet alleen voor tijdgenoten die zijn ouders kennen en weet hebben van Zijn geboorte. En voor ons niet. Geloven wordt soms in de weg gezeten door onze aannames over wat kan en niet kan. Geloven vraagt dus iets van ons: bereidheid om te willen geloven. Bereidheid om de relatie met Jezus aan te willen gaan. Steeds weer opnieuw. God komt ons daarbij te hulp. Dat staat mooi in het evangelie van dit weekend. Daar zegt Jezus: ‘Niemand kan tot Mij komen als de Vader die Mij zond hem niet trekt;’ God die aan ons trekt, ons roept en lonkt. Geloven is zo ook een gave.

Heiligen — In het leven van alledag kan het zo helpen om een voorbeeld te hebben. Bij het klussen bijvoorbeeld. Tegenwoordig kan dat heel makkelijk via YouTube. Maar er zijn ook de veel oudere voorbeelden van lang voordat het internet met al haar mogelijkheden bestond. Ik doel daarmee op de heiligen. Deze week zijn het er maar liefst drie: de heilige Dominicus, stichter van de orde van de dominicanen op 8 augustus, waartoe onze oud-stagiair pater Stefan behoort. Vervolgens het feest van de heilige Benedicta van het Kruis, wellicht beter bekend als Edith Stein, op 9 augustus. En tot slot  de patroon van ons bisdom, de H. Laurentius, op 10 augustus. Wat deze heiligen met elkaar delen is dat ze stuk voor stuk een eigen en unieke relatie hebben met Jezus.

Bidden —  In zijn brief in 2018 aan de jongeren en alle gelovigen jong van hart, noemt paus Franciscus bidden een manier om ‘online’ te blijven, om met Jezus in verbinding te blijven. Als het om bidden gaat, kunnen we bij de heiligen in de leer. Niet om wat zij hebben gedaan te kopiëren: ‘want dat zou ons zelfs kunnen verwijderen van de unieke en specifieke weg die de Heer voor ons voorzien heeft’. Wat dan wel ? Om van hen te leren dat we gaandeweg ons leven God durven aan te spreken met onze eigen unieke stem.

Op de groei — Geloven en bidden dus op onze eigen wijze . De paus citeert hierbij een andere heilige, Jan van het Kruis, als hij zegt: omdat ‘God zelf zijn genade heeft willen tonen aan sommigen op de ene en aan anderen op een andere manier’. Een weg naar heiligheid met de gaven en talenten die God ons heeft toevertrouwd. Dat maakt ons stuk voor stuk bijzonder, uniek en nodig. Stuk voor stuk heiligen ‘op de groei’.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


Ochtendgebed

Zonder voorbehoud en zonder zorgen
leg ik mijn dag in Jouw handen.
Wees mijn vandaag, wees mijn morgen,
wees mijn gisteren, dat ik overwon.

Vraag mij niet naar mijn verlangens,
ik ben een steen in Jouw mozaïek.
Jij zult mij op de juiste plaats brengen,
aan Jouw handen vertrouw ik mij toe. Amen

(Edith Stein, 1942, vlak voor haar deportatie)


SCHRIFTLEZINGEN: 19e ZONDAG DOOR HET JAAR


11 augustus 2024 – 19e zondag door het jaar (B): 1 Kon. 19,4-8 – Ef. 4,30 – 5,2 – Joh. 6,41-51

Op zaterdag 10 augustus is er een woord- en gebedsviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin Margreet Onderwater voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur.

Op zondag 11 augustus is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin pater Adri Kortekaas O.S.B. voorgaat. Met kwartet dames- en herenkoor. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 11 augustus is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Om voorspraak van de H. Maagd Maria. — Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas. — Uit dankbaarheid. — Tot zekere intentie.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Bertie Hoogenboom-Wils, Nol van der Werff, Hans Boers, Jos van Daal, Annie Devilee-Bakker, Rob Webb. — Voor Marie Louise Bemelmans-Videc, Agnes Oosterlee-Vlasveld, Trees Vonk-Hol, Ada Kramer-van der Klugt, Josephine van Galen, overleden familie van Rijn.

Parochiekern H. Laurentius:  Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Annie van de Burg-van Veen (jaargetijde), familie Van Boheemen–Van der Krogt, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Rita van der Voort, Piet van Veen, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld- van der Meer, Carla Dörr, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Joske Janson, Theo Boogmans, Toos Oudshoorn.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg

    • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)

    • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)

    • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 14 augustus: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur (maandagochtend gesloten). Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken.  — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 28 juli 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: juli/augustus (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.