Weekbrief (4 september)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 4 september augustus 2024.

Dat onze wereld het paradijs niet is, wordt je al snel duidelijk als je het nieuws hoort of leest. Het komt pijnlijk aan het licht in de wijze waarop wij als mensen met elkaar omgaan. Op de grote strijdtonelen maar ook in de kleinere settings van ongelijkheid, bijvoorbeeld de leefbaarheid. En ook de natuur laat van zich horen met grotere of kleinere rampen. Bijna zou je er moedeloos van worden of verdoofd van raken. In deze Scheppingstijd raden de lezingen van het weekend wat anders aan. Een prikkelende vraag daarbij is of de woorden van de Schrift nu bedoeld zijn als een bezinnend Woord in ons vieren of als een actieplan dat aanzet tot daden?

Doof — Met het evangelie komen we terecht bij de genezing van een man die niet bij machte is te horen en te spreken. Jezus raakt Hem aan. Steekt zijn vingers in zijn dove oren, markeert de sprakeloze tong met speeksel en bidt. En zegt dan: Effata, ‘Ga open’. Hier niet als een gebod maar een zachte fluistering, een ademtocht van God.  Een bidden dat zich niet alleen richt op de tong en oren maar dat ook de Hemel doet opengaan. Waar de Hemel openbreekt boven mensen zijn wonderen mogelijk. Waar mensen opengaan voor de realiteit van ons bestaan en leven in Christus, zijn wonderen mogelijk.

Horen en luisteren — In de Bijbel is het altijd een lastig ding dat we veel ook overdrachtelijk kunnen lezen en het zo schurkt aan ons bestaan. Wat nu, als doof nu niet slaat op een lichamelijk lijden maar het onvermogen om te horen, de onwil om te luisteren?  Wat nu, als stom niet het onvermogen is om te spreken maar een zich in zwijgen hullen? En het speeksel op de tong een beweging van Jezus naar ons is die ons laat proeven van Zijn mentaliteit ? Zo gelezen komt de Bijbel ons dicht op de huid en kan het ons ongemakkelijk maken.

Stem geven aan — Regelmatig benoemt paus Franciscus ‘de schreeuw van de armen’, als een roepstem en een appèl aan ons. Hij droomt van een arme Kerk voor de armen.  In zijn encycliek over ‘het geluk van het evangelie’, zegt Paus Franciscus: ‘Wij zijn geroepen Christus in hen (de armen) te ontdekken, hun onze stem te lenen in hun aangelegenheden, maar ook hun vrienden te zijn, naar hen te luisteren, hen te begrijpen …’. Een stem mogen zijn voor een stomgeslagen mond is dat dan ook ‘Effata’?

Liefdevolle aandacht — Wat de paus vervolgens aanbeveelt, is verrassend: “Onze inzet bestaat niet uitsluitend in activiteiten of programma’s van ondersteuning of bijstand; wat de Geest in beweging brengt, is niet een overmaat aan activisme, maar vóór alles een op de ander gerichte aandacht. Liefdevolle aandacht wel te verstaan want wanneer de arme wordt bemind wordt hij van grote waarde geacht’.

Effata — Wat dat van ons vraagt? Geen actieplan maar iets wat gelovig veel fundamenteler ligt. Dat wat we met een impopulair woord versoberen noemen. Dat is wellicht niets anders dan iets nalaten en ruimte maken in onze manier van leven en in ons geluk. En wel omwille van een andere mens die onze liefde waard is. En daar mag een stukje eigenbelang in zitten. Het is namelijk uitermate winstgevend. Want weet u, levensgeluk wordt alleen meer als je ervan deelt.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


 Voor deze zendbrief is gebruikt gemaakt van:


SCHEPPINGSTIJD (1 SEPTEMBER – 4 OKTOBER)

Programma Scheppingstijd in onze parochie (1 september – 4 oktober)

  • Op donderdag 19 september wordt in de Vredeskerk aan de Burggravenlaan de prachtige film “Onder het maaiveld” vertoond. Als u dan niet kunt, geen nood, want op maandag 23 september is er een herkansing in de Regenboogkerk, Watermolen 1 in de Merenwijk. Aanvang beide avonden om 20 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het Caritas project de GroenteDeler wordt op prijs gesteld.
  • Vrede op aarde is nauw verbonden aan de Schepping: als water en voedsel niet eerlijk worden verdeeld betekent dat oorlog. De Vredesweek duurt van 14-22 september. Op de internationale Dag van de Vrede op zaterdag 21 september is er om 16 uur een vredesontmoeting op het Stadhuisplein, georganiseerd door De Bakkerij. Op zondag 22 september om 10 uur krijgt het thema aandacht in een oecumenische viering in de Maria Middelareskerk.
  • Op woensdag 25 september is er van 19.00-19.30 uur in de Hartebrugkerk een vesperviering met zang van het Hartebrugkoor. Ook hier staan we stil bij de woorden van Paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Si.
  • Op vrijdag 4 oktober klinkt het Zonnelied (dat begint met Laudato Si: ‘Gezegend zij …’) in een franciscaanse viering om 19:30 uur in de Maria Middelareskerk.
  • Tot slot: op zondag 6 oktober kunt u uw huisdier laten zegenen na de viering om 11:15 uur voor de Hartebrugkerk.

Verder lezen

Werkgroep Laudato Si’ — Contact: laudatosi@petrusenpaulusleiden.nl


SCHRIFTLEZINGEN: 23e ZONDAG DOOR HET JAAR


8 september 2024 – 23e zondag door het jaar (B): Jes. 35,4-7a – Jak. 2,1-5 – Mc. 7,31-37

Op zaterdag 7 september is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin kapelaan Daan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur.  — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 8 september is er een woord- en gebedsviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin diaken Gerard Clavel voorgaat. Muzikale medewerking: jongerenmiddenkoor o.l.v. Thijs van der Hulst. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 8 september is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin kapelaan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas. — Voor overleden ouders Den Blanken-van den Bosch, Gijsbertus Versteegen en Johanna Versteegen-Vink, Gerard Hartog, Ria van Es-Berk, Wim van Veen en overleden familie.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Marcel Zwetsloot, Bertie Hoogenboom-Wils, Nol van der Werff, Hans Boers, Jos van Daal. — Voor Marie Louise Bemelmans-Videc, Agnes Oosterlee-Vlasveld, Lies en Adriaan Vreeburg, Annie en Dick Van der Hulst, Ivo Harteveld, Ella van Eijk, Hubertus Verhoef, Maria Verhoef-van Duijnhoven, Johanna Stegerhoek-Verhoef, Ans en Jan Roeleven, Josephine van Galen, overleden familie Van Rijn.

Parochiekern H. Laurentius:  Uit dankbaarheid. — Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Jan van Nierop, Arie en Rika van Santen-Verhagen, Jan van Santen, Thijs Klijn (jaargetijde), Catharina van der Salm-Teijlingen, Nicolaas van der Salm, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Piet van Veen (jaargetijde), Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Piet van der Kolk, Adriaan Hilgersom.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 11 september: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 8 september 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: september (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.