Weekbrief (11 september)

Den Haag, woensdag 11 september 2024.

Komende zaterdag begint de Vredesweek. Met deze week wil de interkerkelijke vredesbeweging Pax , een bewustwording creëren over het belang en de noodzaak van vrede. Dit gebeurt door verschillende activiteiten waarbij met elkaar gesproken en nagedacht kan worden over onze bijdrage aan een vreedzame wereld. Hoe mooi is het dat deze week sinds 2015 in de Scheppingstijd valt.

Samen — Het  jaarthema is: ‘Samen voor Vrede. Nu!’. Het drukt een appèl uit met een zekere urgentie. “Omdat,” zo zegt Pax. “de berichten over oorlog in het buitenland weer bovenaan de nieuwspagina’s staan en ook in Nederland de onvrede en onverdraagzaamheid toeneemt”.

Een deur — Voor het vieren van deze Vredesweek is een iets ander thema gekozen: “Samen door een deur”. Met een deur, zo staat er in de toelichting, kun je twee kanten op. Het kan zowel een ingang als uitgang zijn. Je kunt met andere woorden het kwaad buiten de deur houden, het goede laat je binnen. “Blijkbaar gebeurt er iets met je als je ergens naar binnen gaat. Een nieuwe ruimte is altijd een startpunt om je weer opnieuw te oriënteren.” Wat Pax betreft begint dat met een loslaten van de stellingen van het eigen gelijk. Samen vieren, bidden of spreken is “alles achter laten wat je belet om samen te zijn”.

Zelfverloochening — Het is verrassend hoe een begrip uit het evangelie van dit weekend daarbij aansluit. We horen daar hoe Jezus zegt: “Wie mijn volgeling wil zijn moet Mij volgen door zichzelf te verloochenen en zijn kruis op te nemen”. Het woord zelfverloochening kan makkelijk worden misverstaan. Het laat zich misschien wel vertalen met ‘over je eigen schaduw heenstappen’, jezelf niet zo serieus nemen. Een wegtrekken uit eigen gelijk en eigen belang. Zo kan er ruimte ontstaan om Jezus te kunnen volgen, om te horen wat Hij zegt en na te volgen wat Hij doet.

Een prachtig voorbeeld — Vorige week was er in Jakarta een ontmoeting tussen Paus Franciscus en de Indonesische groot-imam Nasaruddin Umar. Samen ondertekenden ze een verklaring waarin ze religieuze leiders oproepen om samen-te-werken om de menselijke waardigheid, interreligieuze dialoog en milieubescherming te bevorderen. Bij de afsluiting van deze ontmoeting kuste de imam paus Franciscus op het hoofd, terwijl de paus de hand van de groot-imam kuste en deze vervolgens op zijn wang aanraakte.

Vrede – Vrijwel iedere mis horen we de woorden van Jezus: “Mijn vrede geef ik jullie, mijn vrede laat ik jullie”. Het maakt duidelijk dat die vrede niet van ons is en niet van ons komt maar wel door ons moet worden waargemaakt. Hoe en wat ? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Het begint wellicht daar waar we aan onszelf en onze ‘Ikkigheid’ voorbij kunnen kijken. Daar waar we in gelovig vertrouwen onszelf durven te ‘verloochenen’ omwille van de vrede van Christus en een wereld die daar zo naar hongert.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


Gebed

Goede God,
Jezus, uw Zoon, zei van zichzelf:
‘Ik ben de deur van de schapen’.

De deur voor zwarte en witte schapen
en alles daartussenin.
De deur naar het goede leven
van uw wereld van recht en gerechtigheid
en hart voor elkaar
.

Wij bidden: help ons,
adem uw Geest in ons
zodat wij elkaar de toegang niet versperren.
Dat wij de deur voor elkaar openhouden

en elkaar voor laten gaan.
Naar binnen, naar het goede leven
van uw wereld van recht en gerechtigheid
.

Wij bidden: help ons,
adem uw Geest in ons
zodat wij de deur van ons hart openen,
en de deur van ons leven.
Dat we opengaan voor de ander,
zien wie zij is, ontvangen wie hij mag zijn.
Dat wij zo meewerken aan uw wereld van recht
en gerechtigheid. Amen


SCHEPPINGSTIJD (1 SEPTEMBER – 4 OKTOBER)

Programma Scheppingstijd in onze parochie (1 september – 4 oktober)

  • Op donderdag 19 september wordt in de Vredeskerk aan de Burggravenlaan de prachtige film “Onder het maaiveld” vertoond. Als u dan niet kunt, geen nood, want op maandag 23 september is er een herkansing in de Regenboogkerk, Watermolen 1 in de Merenwijk. Aanvang beide avonden om 20 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het Caritas project de GroenteDeler wordt op prijs gesteld.
  • Vrede op aarde is nauw verbonden aan de Schepping: als water en voedsel niet eerlijk worden verdeeld betekent dat oorlog. De Vredesweek duurt van 14-22 september. Op de internationale Dag van de Vrede op zaterdag 21 september is er om 16:00 uur een vredesontmoeting op het Stadhuisplein, georganiseerd door De Bakkerij. Op zondag 22 september om 10 uur krijgt het thema aandacht in een oecumenische viering in de Maria Middelareskerk.
  • Op woensdag 25 september is er van 19.00-19.30 uur in de Hartebrugkerk een vesperviering met zang van het Hartebrugkoor. Ook hier staan we stil bij de woorden van Paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Si.
  • Op vrijdag 4 oktober klinkt het Zonnelied (dat begint met Laudato Si: ‘Gezegend zij …’) in een franciscaanse viering om 19:30 uur in de Maria Middelareskerk.
  • Tot slot: op zondag 6 oktober kunt u uw huisdier laten zegenen na de viering om 11:15 uur voor de Hartebrugkerk.

Verder lezen

Werkgroep Laudato Si’ — Contact: laudatosi@petrusenpaulusleiden.nl


SCHRIFTLEZINGEN: 24e ZONDAG DOOR HET JAAR


15 september 2024 – 24e zondag door het jaar (B): Jes. 50,5-9a – Jak. 2,14-18 – Mc. 8,27-35 (Vredeszondag)

Op zaterdag 14 september is er een viering van woord- en gebed in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin Margreet Onderwater voorgaat. Muzikale medewerking: eigentijds koor. Aanvang: 19:00 uur.  — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 15 september is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin pastor Joost van der Mee voorgaat. Muzikale medewerking: dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: Jorge Silva. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 15 september is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin kapelaan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas. — Voor Arie de Jong en Annie de Jong-van Leeuwen.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Bep de Lange, Louis van Diepen, Marcel Zwetsloot, Bertie Hoogenboom-Wils, Nol van der Werff, Hans Boers, Jos van Daal. — Voor Trees Vonk, Simon Honselaar, Jan Straathof, overleden familie Bruines-Kortekaas, Frans, Lex en Karin Winkelhuis, Arnold Schinkel, Theo Rump, Joke Beereboom, Ria en Jan Tacx, Nel Bruines-Overmeer, Theo en Alie Rotteveel.

Parochiekern H. Laurentius:  Uit dankbaarheid. — Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld- van der Meer, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Piet van der Kolk, Adriaan Hilgersom (oud-koster H. Laurentiuskerk).


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 11 september: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 8 september 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Volgende week zondag 15 september tijdens het koffie drinken na de viering geeft de heer Jan Blok een presentatie over “De Groentedeler”. Veel gezinnen zijn afhankelijk van de voedselbank, en dus ook van De Groentedeler voor verse groenten.

Op 7 september 2024 is overleden de heer Bep de Lange, in de leeftijd van 86 jaar. De uitvaartdienst voor Bep de Lange zal worden gehouden op donderdag 12 september in de Goede-Herderkerk. Aanvang: 11:00 uur. Voorganger in de viering van woord- en gebed is diaken Gerard Clavel. Aansluitend vindt de teraardebestelling plaats op de begraafplaats achter de kerk. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in het atrium.

Op 8 september 2024 is overleden de heer Aloijsius Anthonius van Diepen, in de leeftijd van 84 jaar. De uitvaartdienst voor Louis van Diepen zal word gehouden op zaterdag 14 september in de Goede-Herderkerk. Aanvang: 11:30 uur. Voorganger in de viering van woord- en gebed is diaken Gerard Clavel. Aansluitend vindt de teraardebestelling plaats op de Algemene Begraafplaats, Hoogmadese weg, Leiderdorp. Daarna is er gelegenheid tot condoleren en ontmoeten in Brasserie Polderfabriek, Bospolder 11 in Leiderdorp.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: september (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.


MEEZINGEN IN EEN EVENSONG-VIERING?

Zondag 20 oktober om 16:00 uur wordt er een Evensong gehouden in de St. Petruskerk. Een Evensong is een, naar Engelse traditie, bijna geheel gezongen Vespers. We willen dit graag met zoveel mogelijk zangers uit de hele parochie doen. We putten daarbij uit een rijke traditie van Engelstalige muziek. De leiding is in handen van Coen Huisman, dirigent van het St. Petruskoor.

Zingt u mee? We hebben enkele repetities, maar van de zangers wordt ook verwacht dat ze enige koorervaring hebben en dat ze zich thuis goed voorbereiden. De repetities zijn op donderdagavond 26 september en 10 oktober en op zaterdag 19 oktober. Gedetailleerde informatie is te vinden op www.coen-huisman.nl/HHPP. Aanmelden graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 18 september via cshuisman@ziggo.nl.