Weekbrief (25 september)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 15 september 2024.

Onze Zuiderburen maken zich op voor het bezoek van Paus Franciscus naar aanleiding van  het op handen zijde 600-jarig bestaan van de beide Leuvense universiteiten. Als motto is gekozen ‘Hoopvol onderweg’.  Het staat voor een oproep tot vernieuwing en optimisme. In de christelijke traditie is hoop een kracht die ons voortstuwt, die troost en inspireert. Hoop nodigt iedereen uit om voor een betere toekomst te gaan, waarin elkeen een motor kan zijn van verandering en verzoening. In het logo zien we Franciscus lopen tussen de gelovigen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Hij moedigt ze aan om bij te dragen aan een meer rechtvaardige wereld en deel te nemen aan het leven en de toekomst van de Kerk.

Hoopvol onderweg —  Naast wat in de pers wel een veilig onderwerp wordt genoemd, zoals het klimaat, komt ook een pijnlijk onderwerp als het seksueel misbruik in de Kerk aan de orde. Het is een nadrukkelijke wens van de Paus zelf om een aantal slachtoffers te ontmoeten. Het motto blijft dus niet bij woorden alleen.

Migranten en vluchtelingen —  De werelddag van de migrant en de vluchteling op 29 september 2024 valt binnen dit Pausbezoek. In zijn brief voor deze dag vergelijkt Paus Franciscus de vlucht van menig migrant met de uittocht van het volk Israël uit Egypte. Veel vluchtelingen nu ervaren in dezelfde mate onderdrukking, geweld en discriminatie. ‘God,’ zo zegt hij, ‘trekt daarbij niet alleen met Zijn volk mee, Hij is er ook in aanwezig. Hij identificeert zich met de mannen en vrouwen op weg door de geschiedenis – in het bijzonder met de minsten, de armen, de gemarginaliseerden. […] Juist in mensen in de marge is het gelaat van Christus te zien.’ Daarom is een ontmoeting met een migrant  ‘ook een ontmoeting met Christus’ (Mattheus 25,35).

Bisschoppen —  In het vervolg op de brief van de Paus hebben ook de Nederlandse bisschoppen een boodschap uitgebracht. Niet alleen benadrukken ze daarin dat ze zich aansluiten bij de woorden van de paus, maar ze wijzen er ook op hoe belangrijk het is dat mensen ‘hun hart openen en royaal zijn voor hen die door oorlog en vervolging op de vlucht zijn geslagen’. Met een verwijzing naar hun brief uit 2015 spreken ze hier van een ‘herbergzaam zijn van hart’, als een sterk moreel besef en krachtige wil om zo problemen van financiële, technische en organisatorische aard – met onze creativiteit – het hoofd te bieden. 

Onze parochie —  Deze oproep hebben we in onze parochie goed gehoord. Met de inzet van enkele ‘herbergzaam-van-hart-zijnde vrijwilligers’ bieden we, sinds vorige week, een noodopvang aan vluchtelingen in de voormalige Antoniuskerk. Het mag bij ons in herinnering brengen dat Jezus, met Jozef en Maria, vluchtelingen waren in Egypte. En hoe zou het zijn geweest als Egypte was als Ter Apel? Goddank is God altijd nog groter dan ons hart en weet zijn heilige Geest ons door de tijd heen te inspireren tot daden van barmhartigheid in Zijn Naam.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker

Illustratie Carel Bruens, oud-parochiaan Antoniuskerk, overleden 7.9.2024

Verder lezen


Gebed voor 29 september Werelddag van migranten en vluchtelingen

God, almachtige Vader,
wij zijn uw pelgrimerende Kerk
op weg naar het Rijk der hemelen.
Ieder van ons woont in zijn vaderland,
maar als waren wij vreemdelingen.
Iedere vreemde streek is ons vaderland;
toch is ieder vaderland voor ons een vreemd land.
Wij leven op aarde,
maar ons ware burgerschap is in de hemel. 

Sta niet toe dat wij bezitters worden
van dat deel van de wereld
dat U ons als tijdelijk verblijf hebt gegeven.
Help ons dat wij nooit ophouden op te trekken
samen met onze migrerende broeders en zusters,
naar het eeuwig verblijf dat U voor ons bereid hebt.

Open onze ogen en ons hart,
opdat iedere ontmoeting met wie behoeftig is,
een ontmoeting wordt met Jezus,
uw Zoon en onze Heer. Amen


SCHEPPINGSTIJD (1 SEPTEMBER – 4 OKTOBER)

Programma Scheppingstijd in onze parochie (1 september – 4 oktober)

  • Op vrijdag 4 oktober klinkt het Zonnelied (dat begint met Laudato Si: ‘Gezegend zij …’) in een franciscaanse viering om 19:30 uur in de Maria Middelareskerk.
  • Tot slot: op zondag 6 oktober kunt u uw huisdier laten zegenen na de viering om 11:15 uur voor de Hartebrugkerk.

Verder lezen

Werkgroep Laudato Si’ — Contact: laudatosi@petrusenpaulusleiden.nl


SCHRIFTLEZINGEN: 26e ZONDAG DOOR HET JAAR


29 september 2024 – 26e zondag door het jaar (B): Num. 11,25-29 – Jak. 5,1-6 – Mc. 9,38-43.45.47-48

Op zaterdag 28 september is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 29 september is er een viering van woord en gebed in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin Thea Epskamp voorgaat. Muzikale medewerking: dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: Jorge Silva. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 29 september is er een viering van woord en gebed in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin Marianne Turk. Muzikale medewerking: EMS-koor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Bep de Lange, Louis van Diepen, Greet van der Geest-Overdevest, Ria Huisman-van Leeuwen. — Voor Bertie Hoogenboom-Wils, Sacha Lim, Toon en Mien Hockx, Vader, moeder en Martien Hendriks, Annie Devilee-Bakker, Gerrie Vlasveld-de Jong.

Parochiekern H. Laurentius:  Uit dankbaarheid. — Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Piet van der Kolk, Adriaan Hilgersom, Alex Bos.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 2 oktober: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 29 september 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: september (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.