Weekbrief (2 oktober)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 2 oktober 2024.

Deze week gaat de laatste fase van het Synodale proces van start. Wereldwijd zijn de verwachtingen hoog gespannen. De komende vier weken zullen in totaal 368 stemgerechtigde leden, waaronder 272 bisschoppen en 96 anderen (54 vrouwen), nadenken over hoe de Kerk zich meer naar buiten kan keren en ‘een Kerk in missie’ worden.

Luisteren — Waar het in het Synodale proces op aan komt, is goed te luisteren naar de H.Geest en naar elkaar. Dat vraagt om een aanpak waarbij er enerzijds aandacht is voor wat aan geloofswaarheden de eeuwen heeft doorstaan en anderzijds voor de vragen van onze tijd en wereld. Gekozen is daarbij voor een ‘Gesprek in de Geest”. Een gesprek als broeders en zusters, los van status of wijding, om zo  te ontdekken welke richting God de Kerk op wil sturen.

Gesprek in de Geest — Bij een ‘gesprek in de Geest’ worden de deelnemers uitgenodigd om hun mening te geven over een tekst uit het werkdocument (Instrumentum Laboris 2024) Vervolgens kan daar in de groep op worden gereageerd zonder in discussie te gaan. En tenslotte is er een moment van onderscheiding waarbij geïnventariseerd wordt wat de overeenkomsten en verschillen zijn en welke onderwerpen belangrijk zijn om over door te praten. Tussendoor zijn er steeds momenten van gebed en stilte. Zo blijft ook het in dialoog zijn met de Geest gewaarborgd.

Goed beginnen De synode is vooraf gegaan door een tweedaagse retraite, geleid door voormalig magister van de dominicanenorde Timothy Radcliffe. Tijdens de meditaties die hij ter inleiding hield kwamen er thema’s naar voren als het ‘kwetsbaar en vrijmoedig leren spreken met elkaar’. Niet van humor verstoken benoemde hij ook de tegenstellingen die er leven onder de deelnemers en bracht hij onder de aandacht dat niemand de waarheid in pacht heeft, behalve Christus. En dat we Hem allemaal op onze eigen unieke manier proberen te volgen. Precies dat is synodaliteit.

Schuld belijden Deze tweedaagse retraite werd afgesloten met een boeteviering. In deze viering waren er een drietal getuigenissen over het kwaad in Kerk en wereldwaaronder oorlog en seksueel misbruik. Aan het einde bad Paus Franciscus om vergeving. Een helend begin.

Voor wie na ons komen — Dat dit synodale proces niet bij iedereen hetzelfde enthousiasme heeft opgeroepen is niet verwonderlijk. We zijn een Kerk van eenheid in verscheidenheid. Maar zoveel is duidelijk: we kunnen als Kerk niet langer om onze opdracht heen om missionair te zijn. Misschien gaat het uiteindelijk daarbij ook wel minder om ons. Wij hebben onze weg in geloof en kerk al min of meer gevonden. Het gaat om de mensen die Jezus nog niet kennen. Zouden zij niet op dezelfde wijze deel mogen hebben aan het heil en het geluk dat gelegen is in de relatie met Jezus? Zouden we die kunnen vergelijken met de ‘kinderen’ die Jezus centraal stelt ? We horen het Hem dit weekend weer zeggen: “Laat ze tot Mij komen … aan hen behoort het Koninkrijk Gods”.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


Meer lezen

— Werkdocument Instrumentum laboris
Timothy Radcliffe, vier meditaties (Engels)

  1. Zoeken in het donker
  2. De gesloten kamer
  3. Verrijzenis vissen
  4. Ontbijt

Gebed voor het Synodale proces

Wij staan ​​voor U, Heilige Geest,
nu we in Uw naam samenkomen. 
Wees de Ene die ons leidt, 
en kom wonen in ons hart.

Leer ons de weg die we moeten gaan,
en hoe we hem kunnen aanhouden.

Geef dat we geen onenigheid bevorderen,
kwetsbaar en zondig als we zijn.

Laat niet toe dat onwetendheid
ons op het verkeerde pad brengt
of partijdigheid onze daden beïnvloedt.
Laat ons in U onze eenheid vinden,

zodat wij samen de tocht maken
naar het eeuwige leven
en niet afdwalen van de weg
van waarheid en gerechtigheid.

Dit vragen we U,
die overal en altijd werkzaam bent,
in de gemeenschap van de Vader en de Zoon,
voor eeuwig en altijd. Amen


SCHEPPINGSTIJD (1 SEPTEMBER – 4 OKTOBER)

Programma Scheppingstijd in onze parochie (1 september – 4 oktober)

  • Op vrijdag 4 oktober klinkt het Zonnelied (dat begint met Laudato Si: ‘Gezegend zij …’) in een franciscaanse viering om 19:30 uur in de Maria Middelareskerk.
  • Op zondag 6 oktober kunt u uw huisdier laten zegenen na de viering om 11:15 uur voor de Hartebrugkerk.

Meer informatie (pdf) over deze twee Franciscusvieringen in Leiden.

Verder lezen

Werkgroep Laudato Si’ — Contact: laudatosi@petrusenpaulusleiden.nl


SCHRIFTLEZINGEN: 27e ZONDAG DOOR HET JAAR


6 oktober 2024 – 27e zondag door het jaar (B): Gen. 2,18-24 – Hebr. 2,9-11 – Mc. 10,2-16 of 10,2-12

Op zaterdag 5 oktober is er een viering van woord en gebed in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin Margreet Onderwater voorgaat. Muzikale medewerking: eigentijds koor. Aanvang: 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 6 oktober is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: Jorge Silva. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 6 oktober is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Om voorspraak van de H.Maagd Maria. — Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas. — Voor overleden ouders Den Blanken-Van den Bosch, Janny Nuysink-Versteegen, Kees en Leny Versteegen, Wim van Veen en overleden familie, Arie de Jong en Annie de Jong-van Leeuwen, Sjaak van der Salm, Joop en Gerarda Versteegen en hun zoon Jan.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Ans Groenen-van Morst, Nel Suijten-van Velzen, Bep de Lange, Louis van Diepen, Greet van der Geest-Overdevest, Ria Huisman-van Leeuwen. —
Voor Bertie Hoogenboom-Wils, Corrie Zwetsloot-van der Meer, Piet Hartwijk, Marcel Zwetsloot, Ton Choufoer, Jan Mooren, Ton van Kempen, Theo Jaspers, overleden familie Bruines-Kortekaas, Ria van der Krogt-van Vliet, Jan van der Ploeg, Piet Dooijenburgh, Ad Nooijen, overleden familie Tummers-Smit.

Parochiekern H. Laurentius:  Uit dankbaarheid. — Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Paul Ammerlaan, Wil Hilgersom en overleden familie, Thijs Klijn, Arie en Rika van Santen-Verhagen, Piet Roeling, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Piet van der Kolk, Adriaan Hilgersom, Alex Bos.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 9 oktober: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 29 september 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: oktober (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.


NAJAARSAFLEVERING VAN BISDOMBLAD ‘TUSSENBEIDE’ VERSCHENEN

Het nieuwe nummer van Tussenbeide “Pelgrims op weg” is verspreid in de parochies en nu ook te lezen in een digitale versie (pdf). Het blad heeft speciale aandacht voor bedevaarten in en vanuit het bisdom.