Weekbrief (16 oktober)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 16 oktober 2024.

Het gaat er de laatste tijd wel vaker over, over die andere kijkrichting van Jezus. Zo ook dit weekend. Strikt genomen is dat niet verwonderlijk. Vanuit de Hemel gezien staat de wereld op zijn kop. De eersten zijn de laatsten en de laatsten de eersten. En wie wil heersen, moet dienen. Met zijn leven geeft Jezus zelf dat voorbeeld: “de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen.”

Missie — Die andere kijkrichting komt ook terug in de brief van paus Franciscus voor Wereldmissiedag 2024: “Terwijl de wereld ons uitnodigt voor maaltijden van consumentisme, zelfgenoegzaamheid, comfort en individualisme, roept het evangelie ons op tot de goddelijke maaltijd van vreugde, gerechtigheid en broederlijkheid in gemeenschap met God en de anderen”. In deze brief bedankt hij nadrukkelijk de missionarissen, de vrouwen en mannen, die “alles hebben achtergelaten om ver weg van hun vaderland de Blijde Boodschap te brengen”.  Tegelijkertijd roept hij ook op tot een nieuw missionair elan, zoals die kenmerkend was “bij de dageraad van het christendom”. Als een opdracht, een dienstwerk van iedere gedoopte.

Onvermoeibaar Over de aanpak is de paus ondubbelzinnig: “De dienaren van de kerk (wij dus) moeten mensen uitnodigen met een gevoel van urgentie, maar ook respect en vriendelijkheid, nabijheid, compassie en tederheid.” Een stijl die Gods eigen manier van doen weerspiegelt. “God,” zo zegt de paus, “trekt er altijd op uit om iedere mens te roepen tot het geluk van zijn rijk ondanks onverschilligheid of afwijzing.” Het vraagt van ons dus ook om “steeds weer erop uit te gaan om trouw de van de Heer ontvangen zending te vervullen zonder vermoeid te raken of de moed te verliezen door moeilijkheden en hindernissen.”

Dienende kardinalen Dat die dienende missionaire opdracht de paus nauw aan het hart ligt, wordt ook duidelijk uit zijn recente benoeming van 21 nieuwe kardinalen. Hij bidt ze toe dat “de titel van ‘dienaar’ (diaken) steeds meer die van ‘eminentie’ zal overschaduwen”. Hij moedigt ze aan om hun kardinalaat te vervullen, in navolging van  Sint Jan van het Kruis, met “opgeslagen ogen, gevouwen handen, blote voeten”.

Missionaire parochie In onze eigen parochie geven we op dit moment op drie manieren vorm aan die missionaire opdracht. Allereerst met de aandacht voor de missie ver-weg die wordt gedragen door een aantal parochianen die wijs in jaren en jong van hart zijn. Vervolgens met ons Missionaire team dat zich in de komende tijd zal inzetten voor het missionair pastoraat. En tot slot door het vormingsaanbod voor een missionaire parochie: “om met elkaar gevormd te worden in een (nog) meer missionaire gastvrije houding.”

Wij allemaal Aan het einde van iedere viering worden we, met Gods zegen, teruggezonden de wereld in. Als dienaren begint daar onze missie. Hoe? Dat zal voor iedereen anders zijn. Misschien is het al genoeg te vertellen over wat ons gelukkig maakt, Wie daarvan de bron is en hoe wij de relatie met Hem gaande houden.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


Verder lezen


WERELDMISSIEDAG

Op 20 oktober is het wereldmissiedag. Het thema dit jaar is “Ga en nodig iedereen uit.” De moedige vrouwen van de eilanden van Papoea Nieuw-Guinea hebben uw hulp hard nodig. De gehele collecte is bestemd voor dit goede doel. Lees meer (missio.nl)


SCHRIFTLEZINGEN: 29e ZONDAG DOOR HET JAAR


20 oktober 2024 – 29e zondag door het jaar (B): Ex. 17,8-13 – 2 Tim. 3,14-4,2 – Lc. 18,1-8

Op zaterdag 19 oktober is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 20 oktober is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin pastoor Smith voorgaat. Terugkomviering voor de communicanten, met muzikale medewerking van het tienerkoor (zie ook beneden). Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 20 oktober is er een viering van woord en gebed in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin Marianne Turk voorgaat. Muzikale medewerking: EMS-koor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Wim van Veen en overleden familie.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Ans Groenen-van Morst, Nel Suijten-van Velzen, Bep de Lange, Louis van Diepen, Greet van der Geest-Overdevest, Ria Huisman-van Leeuwen. —
Voor Bertie Hoogenboom-Wils, opa Herman Krowinkel, Annie en Dick van der Hulst, Lies en Adriaan Vreeburg, Arnold Schinkel, Simon Honselaar, Jan Straathof, overleden familie Bruines-Kortekaas, Frans, Lex en Karin Winkelhuis, Jetty en Paul van Tricht, Rietje de Lange-van der Poel, Bert van der Hulst.

Parochiekern H. Laurentius:  Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor overleden ouders Zuidgeest-Van Uffelen, Arie en Rika van Santen-Verhagen, familie De Jong-Van der Poel,
Thijs Klijn , Lenie de Jong, Paul Ammerlaan, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Joop Schrader, overleden ouders Onderwater-Van der Ploeg, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Piet van der Kolk, Adriaan Hilgersom, Gerard v Rijn.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 23 oktober: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 20 oktober 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Kom je ook op zondag 20 oktober naar de terugkomviering? Het thema is ‘Goed gedaan!’ We luisteren naar een verhaal over voetbal-aanvoerders, de communicanten van afgelopen mei staan in het middelpunt, je kunt ‘duimpjes’ uitdelen** én we spelen Bingo, waarmee je ook nog eens iets lekkers kunt verdienen! We zien jullie graag om 9:30 uur. Groetjes van de Eerste Communiewerkgroep, Nicole en Mariëlla — (**Kom je ook? Print deze bijlage, knip de duimpjes uit, versier ze en zet er iets liefs of een mooie wens op. En vergeet deze niet mee te nemen naar de kerk).

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: oktober (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.


EVENSONG IN DE PETRUSKERK (20 OKTOBER)

Aanstaande zondagmiddag 20 oktober wordt vanaf 16:00 uur er een Evensong gehouden in de St. Petruskerk aan de Lammenschansweg te Leiden. Een Evensong is een, naar Engelse traditie, bijna geheel gezongen Vespers.

Deze viering wordt verzorgd door een projectkoor met zangers uit de Leidse regio. Daarbij zullen zij putten uit een rijke traditie van Engelstalige muziek. De leiding is in handen van Coen Huisman, dirigent van het St. Petruskoor. De toegang is gratis. Van harte welkom!