Weekbrief (8 januari)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 8 januari 2025.

Ze hebben Hem gevonden, de drie Wijzen uit het Oosten, het Koningskind waar ze naar op zoek waren. Zijn geboorte hadden ze aangekondigd gezien in de sterren. Wat zij daarin lazen, was een aanleiding om op weg te gaan. Wat ze meenamen op hun reis weten we niet. Wel wat ze meebrachten aan geschenken: wierrook, mirre en goud.

Doop —  Het evangelie van dit weekend snelt ons in tijd vooruit en brengt ons bij de doop in de Jordaan. Het begin van het openbare leven van Jezus. Zou je het een pelgrimage door het leven mogen noemen die eindigt in Jeruzalem? Als Jezus na zijn doop nog in gebed is, breekt de hemel boven Hem open. Wat zijn reis ook brengt, Hij mag weten de Beminde van de Vader te zijn en te handelen naar Zijn behagen. Wat Jezus op Zijn reis meeneemt, weten we niet. De geschenken van de Wijzen misschien? Wierook de geur van heiligheid voor de relatie met de Vader; mirre, het bittere kruid voor het lijden en de dood die Hem te wachten staan en goud voor Zijn uiteindelijke bestemming aan de rechterhand van de Vader.

Pelgrimeren — Als pelgrims van Hoop, zijn wij nu zo’n week of twee onderweg. Wat we meegenomen hebben aan bagage zal voor iedereen verschillend zijn. Ieder mensenleven is uniek en dus ook de zegen en de last daarvan. Maar zou er in onze rugzak ook plaats kunnen zijn voor die geschenken van de wijzen ? De oud-bisschop van Rotterdam, mgr. Ad van Luyn, heeft ze eens verbonden met de 3 s-en. Wierook verbond hij met spiritualiteit, mirre met soberheid en goud met solidariteit. Het voert te ver om in deze zendbrief zijn meditatieve uitleg daarbij te vermelden. Toch geven deze 3 s-en te denken.

Bagage — Doordenkend over ons pelgrimeren en wat we meenemen, zou de wierook kunnen staan voor spiritualiteit: onze relatie met God en het onderhouden daarvan. De mirre voor soberheid: een tevreden kunnen zijn met wat ons gegeven is, een weerbaar-zijn tegen wat de consumptiemaatschappij aanbeveelt om gelukkig te worden. En goud voor de solidariteit: onze verbondenheid met de mensen die Jezus zalig prijst, zoals de armen, de bedroefden, de rechtvaardigen en wie er vervolgd worden omwille van het geloof in Jezus. Ten diepste dus een solidariteit met elkaar.

Hoop — Wie wel eens reist kent de verleiding om teveel mee te nemen. Alle drie de gaven willen meedragen – ze onderhouden – is misschien wat veel. We kunnen er ook onderweg zo af en toe eens van bagage wisselen. Als we maar gaan in het spoor van de hoop. Hoop die, zoals paus Franciscus citeert uit de Schrift, nooit teleurstelt. En zou het nu niet mooi zijn als we daaraan zouden worden herkend. Als over ons zou worden gezegd: “Kijk nu eens, daar gaat een hoopvolle mens. Van wie zou hij dat hebben.” Wat zouden we dan veel bagage te delen hebben.

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


In verband met de vakantie van pastoraal werker Marlène Falke-de Hoogh zullen de komende drie weken de zendbrieven worden verzorgd door drie jonge theologen: pater Stefan Ansinger op, Thijs van der Hulst en aalmoezenier Marike Falke.


SCHRIFTLEZINGEN: DOOP VAN DE HEER (12 JANUARI)


12 Januari 2025 – Doop van de Heer (C): Jes. 40,1-5.9-11 – Tit. 2,11-14;3,4-7 – Lc. 3,15-16.21-22

Op zaterdag 11 januari is er een viering van woord en gebed in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin Margreet Onderwater. Muzikale medewerking: eigentijds koor. Aanvang: 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 12 januari is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin kapelaan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: Jorge Silva. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 12 januari is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin kapelaan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Arie de Jong, Annie de Jong-van Leeuwen.

Parochiekern De Goede Herder: Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen. — Voor Bertie Hoogenboom-Wils, Louis van Diepen, Lia Out-Kroon, Ineke Houdijk-van den Hondel, Marie Louise Bemelmans-Videc, Jos van Daal, Hans Boers, Theo Rump, Peter Brouwer, Ria en Jan Tacx, Trees Vonk, Nel Bruines-Overmeer, Theo en Alie Rotteveel, overleden ouders Lina en Frits Labordus, Agnes Oosterlee-Vlasveld, Ria van der Kroft-van Vliet.

Parochiekern H. Laurentius: Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Piet van der Arend, Jaap Warmerdam, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Adriaan Hilgersom, Jaap Verburg, Adrie van Nierop, Nelly Ammerlaan-Overgaauw.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 15 januari: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 12 januari 2025 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Wat zou onze parochiegemeenschap zijn zonder de vele vrijwilligers? Het lijkt zo vanzelfsprekend dat wij altijd terecht kunnen in een schoon en fraai aangekleed kerkgebouw, waar goede vieringen plaatsvinden met voorgangers, koorzangers, lectoren en kosters. Waar voorbeden zijn en misintenties, waar we informatie krijgen over wat er komen gaat. Waar er na afloop een heerlijk kopje koffie of thee geserveerd wordt met een glimlach….. Waar een secretariaat bemenst wordt door vriendelijke dames met ‘hart voor de zaak!’ We kunnen zo nog wel even doorgaan! Om onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten, organiseren we op zaterdagmiddag 18 januari een vrijwilligersmiddag. Iedere parochiaan die zich op enige wijze inzet voor de gemeenschap van de Goede Herder is die middag vanaf 15.00 uur van harte welkom in het atrium van de kerk voor een gezellig samenzijn, onder het genot van een hapje en een drankje. — Beheercommissie De Goede Herder

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: december (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.


EMANCIPATIE VAN DE KATHOLIEKEN IN 19DE-EEUWS LEIDEN — LEZING COR SMIT (12 JANUARI)

In de laatste maand van de fototentoonstelling De Verkondiging  is er op de zondagmiddagen steeds iets bijzonders in de Petruskerk. Zondag 12 januari om 14 uur houdt historicus Cor Smit in de Petruszaal naast de Petruskerk een lezing over katholieken in negentiende-eeuws Leiden.

Na de Napoleontische tijd herkregen katholieken in Nederland geleidelijk hun vrijheid.  In relatief weinig tijd werden er tal van kerken gebouwd.  Op de timpaan in de gevel van de Hartebrugkerk blijkt dat ook overduidelijk uit het bouwjaar: 1835.  Maar dat was niet de enige katholieke kerk die in de eerste helft van die eeuw gerealiseerd werden: de Lodewijkskerk werd herbouwd (1809) en drie kerken werden nieuw gebouwd: de Petruskerk (1836) aan de Langebrug en de Mon Père kerk (1838) aan de Haarlemmerstraat.  De derde kerk, de Dominicus (1846),  werd gebouwd door de dominicanen en stond ook aan de Haarlemmerstraat, nabij waar nu de Pelikaanstraat is.

Dat is een indrukwekkende prestatie van een bevolkingsgroep die toch ruim twee eeuwen in een achterstelling had verkeerd.  Zij mochten zich lange tijd niet al te nadrukkelijk roeren. Hoe verliep deze emancipatie?  Cor Smit bespreekt hoe zij politiek, bestuurlijk en in het sociaal-culturele leven deze vrijheid invulden.  Hij gaat in op interessante details uit het Leiden van de negentiende eeuw, toen de wettelijke achterstelling werd opgeheven.

Cor Smit is een Leidse historicus met een brede interesse in geschiedenis, variërend van prehistorie tot hedendaagse geschiedenis. Hij doet onderzoek, schrijft boeken, verzorgt lezingen en biedt op maat gemaakte stadswandelingen aan door historisch Leiden. 

Cor Smit heeft een achtergrond in sociale en economische geschiedenis en heeft gewerkt in verschillende sectoren, waaronder buurtwerk en volwasseneneducatie.