ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 2 april 2025.
Ook dit weekend horen we een vertrouwd evangelie, over een vrouw die betrapt is bij overspel. Over de man met wie ze het overspel bedreef, wordt gezwegen. Met deze vrouw proberen de Schriftgeleerden en Farizeeën Jezus in de val te lokken. Het is een politiek-juridisch spel: op hun vraag of de vrouw gestenigd moet worden, zal zowel een bevestigend als een ontkennend antwoord Jezus in de problemen brengen. Zegt Hij ‘ja’, dan is Hij in strijd met de regelgeving van de Romeinse bezetter. Zegt Hij ‘nee’, dan is Hij in strijd met de wet van Mozes. Jezus laat zich niet vangen. Hij antwoord met een moreel tegenwoord: ‘Wie zonder zonden is, mag de eerste steen gooien’.
Wonderlijk — Eigenlijk is het een wonderlijk verhaal. Naar stijl en inhoud is het wezensvreemd aan het Johannesevangelie. Naar inhoud rammelt het aan alle kanten. Wat het echt wonderlijk maakt, is dat er tweemaal wordt verteld dat Jezus op de grond schreef. Wat Hij schreef wordt niet vermeld. Waarom Hij dat deed evenmin.

Commentaar — Omdat niet iedere Bijbellezer ook meteen een deskundige is bestaat er zoiets als Bijbelcommentaren. Dat zijn min of meer wetenschappelijke verhandelingen over ‘de tekst en uitleg’ van de Bijbel. Wie deze twee verzen opzoekt merkt al snel dat daar heel wat over geschreven is. Er wordt gesproken over Jezus die wegkijkt, met Zijn houding letterlijk afstand neemt van wat er gebeurt om er Zijn kijk op de zaak tegenover te stellen. Of Jezus die een lijstje zonden opschrijft waar de omstanders zich aan kunnen spiegelen. Goede opties natuurlijk. Toch geven ze niet echt een antwoord op wat Jezus schreef.

Hartje — Wat nu als Jezus niet schreef maar een hartje tekende? Alsof Hij daarmee zou willen zeggen: “Jij, mens, bent geliefd. Wat je ook doet, wat je ook laat, ondanks alles.” Een vluchtig symbool hier op de grond getekend en niet in steen gebeiteld zoals de Wet.
Aanklagers — Of het nu door Jezus’ woorden komt of door wat op de grond staat te lezen, de aanklagers druipen af. Een voor een. Eerst vallen de stenen, dan draaien de voeten en dan is er niemand meer dan alleen de vrouw. Jezus is haar niet tot een oordeel, haar eigen handelen is dat wel. Niet meer zondigen dus, omkeren en gaan leven naar Gods bedoeling.
Kansrijk — Deze laatste woorden maken dit evangelie ook wonderlijk. We leven in een wereld waarin een oordeel snel is geveld. Waar je niet altijd meer kunt vertrouwen op wat er gezegd wordt of geschreven staat. Waar liefde niet altijd de grondtoon is als het gaat om het oplossen van ruzies en conflicten. Hoe anders dan, hoe hoopvol klinken de woorden van Jezus: ‘Ik veroordeel u niet’. Want zo is het toch maar mooi: Jezus heeft een hekel aan zonden maar heeft zondaars lief. Niet de Wet en de regels hebben bij Hem het laatste woord maar de liefde. En precies dat maakt ons zo ongelofelijk kansrijk — zoals ook blijkt uit onderstaand gedicht.
Met hartelijke groet — Marlene Falke, pastoraal werker

Jezus schreef met Zijn vinger in het zand.
Hij bukte zich en schreef in ’t zand, wij weten
niet wat Hij schreef. Hij was het zelf vergeten,
verzonken in de woorden van Zijn hand.
De schriftgeleerden, die Hem aan de tand
hadden gevoeld over een vrouw, van hete
hartstochten naar een andere man bezeten,
de schriftgeleerden stonden aan de kant.
Zondig niet meer, zei Hij, Ik oordeel niet.
Ga heen en luister, luister naar het lied.
En Hij stond recht. De woorden lieten los
van hun figuur en brandden in de blos
waarmee zij heenging, als een kind zo licht.
Zo geestelijk schreef Jezus Zijn gedicht.
Gerrit Achterberg
SCHRIFTLEZINGEN: 5E ZONDAG IN DE VEERTIGDAGENTIJD

6 april 2025 – 5e zondag in de veertigdagentijd (C): Jes. 43,16-21 – Fil. 3,8-14 – Joh. 8,1-11
Op zaterdag 5 april is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin kapelaan Daan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl
Op zondag 6 april is er een woord- en gebedsviering in de Goede-Herderkerk, waarin Leo Koot voorgaat. Muzikale medewerking: dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: Jorge Silva. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl
Op zondag 6 april is er een woord- en gebedsviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin diaken Gerard Clavel voorgaat. Met samenzang. Aanvang: 11:00 uur.
INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Om voorspraak van de H. Maagd Maria. — Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Gijsbertus Versteegen en Johanna Versteegen-Vink, Wim van Veen en overleden familie, overleden ouders den Blanken-van den Bosch.
Parochiekern De Goede Herder: Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen, in het bijzonder: Jet Klein-Gielingh, Truus Boolman-Laarhoven, Edylien Verhoosel, Ferdinand Vonk. — Voor Louis van Diepen, R. van Diepen-van Wijk, Bertie Hoogenboom-Wils, Ton Choufoer, Jan Mooren, Ton van Kempen, Theo Jaspers, overleden familie Bruines-Kortekaas, Jan van der Ploeg, Piet Dooijenburgh, overleden familie Tummers-Smit, Theo Rump, Ria en Jan Tacx, Nel Bruines-Overmeer, Peter Brouwer, Hans Boers, Trees Vonk-Hol, Lia Out-Kroon.
Parochiekern H. Laurentius: Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Annie van de Burg-van Veen, Jan van Santen, Wil Hilgersom en overleden familieleden, overleden familie van Boheemen-van de Krogt, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Bep Hooijmans- Bakker, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Adriaan Hilgersom, Jaap Verburg, Adrie van Nierop, Nelly Ammerlaan-Overgaauw, Peter van Leeuwen, Joop Hilgersom, Jeannette Develing-Roest, Gretha Havik.
COLLECTE

- Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
- Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
- Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)
Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!
PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA
Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 9 april: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 6 april 2025 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Beste kinderen en ouders, ook in de veertigdagentijd willen we de onze kinderwoorddiensten in de Goede-Herderkerk extra bijzonder maken! We hopen de kinderen te motiveren en enthousiast te maken om elke week te komen, en daarom introduceren we een leuk en nieuw spaarconcept: een persoonlijke sleutelhanger die je gedurende de vastentijd kunt versieren met themakralen. Vanaf 9 maart ontdekken we elke zondag een nieuw verhaal over Jezus en knutselen we iets moois dat daarbij past. Als je meedoet, verdien je telkens een speciale kraal die symbool staat voor het thema van die zondag. Zo groeit je sleutelhanger én neem je de verhalen op een tastbare manier mee naar huis. We nodigen alle kinderen van harte uit om mee te doen en hopen dat ouders hun kinderen willen stimuleren om samen deze bijzondere weg naar Pasen te bewandelen. Doe je mee? Samen groeien we naar Pasen toe!
Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: april (pdf) en de parochiekernpagina op de website.
Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.
HEFTIGE STORM MAAKT KOELCEL IN MADAGASKAR ONBRUIKBAAR

Onze parochie zamelt in het kader van de de Vastenactie geld in voor een systeem van zonnestroom voor de landbouwschool in Madagaskar. De afgelopen weken bleek dat er echt reikhalzend naar dit systeem wordt uitgekeken. Er raasde namelijk weer een flinke storm over het eiland, die zorgde voor veel schommelingen in de elektriciteit. Daardoor ging de motor van de grote koelkamer kapot. In die kamer liggen kazen te rijpen.
Fidesco-vrijwilliger Mathieu Gascard maakte het van dichtbij mee. “Momenteel ben ik op missie in de landbouwschool CFR, Centre Formation Rural (CFR) in Fianarantsoa”, schreef Mathieu ons per e-mail. “Midden maart begon het hier zeer stevig te waaien, waarschijnlijk een storm als gevolg van de klimaatcrisis. We hielden ons hart vast.” De school maakt gebruik van elektriciteit die gemaakt wordt door de staatsenergieleverancier. De storm zorgde ervoor dat de motor van de grote koelkamer kapotging. Deze kon de grote schommelingen in elektriciteit niet aan. “De koelkast ging op hetzelfde moment kapot,” vervolgt Mathieu. “Dit is essentieel voor het rijpen van Camemberts en Saint Marcellin. Zonder dit is ons rijpingsproces waardeloos. We krijgen nu veel feedback van klanten, die weigeren om onze kazen te eten. Dat raakt ons direct in de portemonnee.”
Zonnepanelen voor zelfstandigheid — De reparaties kosten veel geld. Daarom wil CFR een zonnestroomsysteem installeren in de weilanden om hen heen. Zij willen graag onafhankelijker worden van het staatsnetwerk en een betrouwbare en goedkopere eigen stroomvoorziening hebben. Zelf hebben zij onvoldoende geld voor de aanschaf. Tezamen met U en de Bisschoppelijke Vastenactie wil de parochie hen in deze vastentijd helpen. Het aanleggen van het grote zonnepanelen-park kost de landbouwschool € 37.080,- De meeste euro’s hiervan gaan naar de batterij die de stroom omvormt. Wilt u het verschil maken in het leven van deze boeren? U kunt uw bijdrage deponeren in de bekende bus die achter in onze kerk staat. U kunt uw bijdrage ook overmaken naar het rekeningnummer van Vastenactie IBAN NL 21INGB 000 000 5850 t.a.v. projectnummer 402744. Laat de zon stralen voor de landbouwschool in Fianarantsoa in Madagaskar. Hartelijk dank! — Werkgroep MOV/Diakonie