Mededelingen & nieuws (29 maart)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Vronesteyn, woensdag 29 maart 2023.

Beste parochianen,

Detox is momenteel erg populair: door bepaalde sappen te drinken, help je je lichaam te ontgiften, te herstellen, daarbij niet te roken, geen alcohol of overmatige cafeïne en weinig suikers. Ook in de parochie kennen we de detox!! In de conferentie over de missionaire parochie van afgelopen zaterdag in Veenendaal werd ons een aantal handvatten aangereikt voor de ‘detox’ in de parochie: Hoe kunnen wij nieuwe mensen verwelkomen, een gezond leiderschap tonen en leven van vernieuwing.

Druk, druk, druk… — We hebben het allemaal zo ontzettend druk. Als ik op zondag een tweede viering mag verzorgen of ik heb een uitvaart dan zeg men meestal: och pastoor U hebt het zo druk!!  Maar ik ga graag voor in de eucharistie, ook twee maal per zondag. De eucharistie is voor mij een feest! Zeker als ik zie dat mensen dit ook zo ervaren. Ook mensen nabij zijn bij ziekte en overlijden geeft mij zeer veel voldoening. Daarbij is het wel belangrijk je agenda goed te bewaken, niet doen wat je niet hoeft te doen. Laat veel over aan de mensen in de parochie, maar doe met plezier wat je moet of mag doen en haal daar je vreugde uit en straal dat ook uit! Zo kunnen we ook nieuwe mensen verwelkomen!! Er stond eens een advertentie in een parochieblad: help tenoren gezocht voor ons koor! Wie wil daar bij horen? Niemand toch?

Gezond leiderschap — Goed en gezond leiderschap begint bij een hecht team, waar beroepskrachten en vrijwilligers elkaar waarderen, respecteren en vertrouwen. Je moet je niet omringen met ja-knikkers, meelopers en niet alles zelf willen doen. Maar ook eventuele conflicten niet vermijden, maar samenwerken aan een gemeenschappelijk ideaal en vul de blinde vlekken van de pastoor aan met jouw talenten en vaardigheden, dat is gezond leiderschap binnen het pastorale team, maar ook in de werkgroepen van onze gemeenschappen.

Een leven van vernieuwing — Jezus is de Heer van de parochie, niet de pastoor! Wij mogen allen leerlingen zijn van Jezus en op weg gaan naar zijn koninkrijk. Je doet het niet alleen. Bid om de kracht van de heilige Geest en leef, spreek, bid en handel met die kracht! Jouw medeparochianen, nieuwe bezoekers mogen aan jou best zien dat de heilige Geest in jou werkzaam is en mooie dingen doet!! Laat het dus aan jou gebeuren.

Fietszegening — Afgelopen zondag mocht ik een pelgrim zegenen die op fietsbedevaart gaat naar Rome. Zij is sterk verbonden met haar zieke zus en haalt op deze manier geld op voor het Koningin Wilhelmina Fonds en is zo ook onderweg in gebed bij haar zus. Staande in de huiskamer, met de fiets in haar hand: zo mocht ik haar en haar zus zegenen. Haar vrienden baden met mij het Onze Vader en een Wees Gegroet. Voelbaar was die heilige Geest, die haar kracht geeft, die bergen gaat verzetten en haar steunt bij tegenwind. Wij hebben gebeden dat God met haar mee mag gaan als de wind in de rug, de schaduw voor de zon en de bescherming tegen kou en regen.

Kop op Annette!! Je gaat het zeker redden!!! Kijk op de website als u haar wilt steunen: https://acties.kwf.nl/s/32640/24048/w

Met hartelijke groet, — pastoor Walter Broeders


SCHRIFTLEZINGEN: Palmzondag

2 april – Palmzondag: Mt. 21,1-11; Jes. 50,4-7 – Fil. 2,6-11 – Mt. 26,14-27,66


Op donderdag 30 maart is er een oecumenische boeteviering in de Goede Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk) waarin pastoor Walter Broeders en dominee Stephan Kurtzahn voorgaan. Met medewerking van het dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: António Pedrosa. Aanvang: 19:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zaterdag 1 april is er een eucharistieviering in de Sint Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin pastoor Walter Broeders voorgaat. Met medewerking van het parochiekoor. Aanvang 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 2 april is er een eucharistieviering in de Goede Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk) waarin pastoor Walter Broeders voorgaat. Tijdens de gezinsviering is er een processie van kinderen met palmpaasstokken. Met medewerking van het tienerkoor o.l.v. Veronique van der Hulst. Aanvang: 09:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 2 april is er een woord- en gebedsviering in de Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin Marianne Turk voorgaat. Met medewerking van het EMS-koor


INTENTIES

Om vrede in Oekraïne

Parochiekern Sint Jan: Ter ere van de H Maagd Maria. — Voor Gijsbertus Versteegen en Johanna Versteegen-Vink, Janny Nuysink-Versteegen, Kees en Lenie Versteegen, Jan Versteegen.

Parochiekern De Goede Herder: Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen, in het bijzonder: Ploon Pieterse, Joop Wisse. — Voor Ton Choufoer, Jan Mooren;, Ton van Kempen, Theo Jaspers;, Lia van der Kroft-van Vliet, overleden familie Bruines-Kortekaas, Jan van der Ploeg, Piet Dooijenburg;, Clary Klein Schiphorst-Stockmann, Jan Klein Schiphorst.

Parochiekern H. Laurentius: Voor de overleden armen en weldoeners van de parochie. — Voor Wil Hilgersom en overleden familieleden, Cor en Annie van de Burg-van Veen, Paul Ammerlaan, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Co Heemskerk-Angevare, Gerard Ammerlaan, Jeanne de Haas-Brugman, Kees Schrader, Jan van Nierop, Cisca van Boheemen, Geerd Hilgersom, Jan Olsthoorn, Riet van Schie, Piet van Haaster, Anthon van der Haar, Piet Berbée, Ina van Rijn.


COLLECTE

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
 • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
 • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
 • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 5 april is er een viering in de Mariakapel; voorganger is QQQ. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag- en woensdag- en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — In verband met de gestegen energieprijzen zullen we de kerk minder verwarmen dan in voorgaande winters. Wilt u hiermee rekening houden door u extra warm te kleden of uw jas aan te houden tijdens de viering? Ook zal de deur aan de Rijndijkzijde voorlopig gesloten blijven, om koude luchtstromen zoveel mogelijk te vermijden. Gelieve via de achterzijde de kerk te betreden. — Voor meer informatie raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 26.3.2023 (pdf) en op de website de parochiekernpagina.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: april 2023 (pdf) en op de website de parochiekernpagina.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en op de website de parochiekernpagina.

ONZE SCHAAPSKOOI IN BEELD (2)

Vanmiddag hebben twaalf kinderen in het atrium zich bezig gehouden met palmpasenknutselen. Het was een gezellige middag. En de resultaten mogen er zijn (zie foto). De fraai versierde palmpaasstokken zullen ook zondag in de viering te bewonderen zijn, tijdens de processie. — Amanda Jongbloed en Mariëtte Denissen


ONZE SCHAAPSKOOI IN BEELD (3)

In Zoeterwoude heeft het CDA verleden jaar een verzoek ingediend om voedselkastjes te mogen plaatsen. De eerste voedselkast is verleden week geplaatst bij de Dorpskerk. Sinds deze week staat er ook een naast de Goede Herderkerk, niet ver van de brug bij de begraafplaats (zie foto). En later dit jaar komt er nog een voedselkastje naast de Sint-Janskerk.

Een voedselkastje is bedoeld voor mensen die minder te besteden hebben, Door de stijgende kosten van boodschappen en energie kunnen veel mensen niet meer rondkomen van hun salaris of uitkering. Met een voedselkastje kan iedereen op een laagdrempelige manier levensmiddelen weggeven en ophalen. Op de toelichting staat onder meer te lezen:

Neem mee wat je nodig hebt

 • Pak een paar dingen…
 • … en laat ook iets voor een ander over

Geef wat je kunt missen

 • Alleen voedsel of verzorgingsproducten
 • Alleen gesloten, onaangebroken verpakkingen
 • Houdbaarheidsdatum mag niet verstreken zijn
 • Geen bereid eten
 • Geen alcohol of tabak
 • Geen kleding, boeken etc.
Voedselkastje gemaakt door het AC Klusteam, onderdeel van Gemiva

HULP VOOR OEKRAIENSE VLUCHTELINGEN IN ZOETERWOUDE

Nog steeds komen vluchtelingen uit Oekraine aan in Nederland. De oorlog gaat daar in volle hevigheid door. Binnenkort komt weer een groep naar Zoeterwoude. Een aantal vrijwilligers is druk bezig kamers in gereedheid te brengen en de groepskeukens in te richten. Er is nog een tekort aan de volgende zaken:

 • beddengoed voor 1-persoons bedden:  moltons, onder(hoes)lakens, slopen, dekbedden en dekbedovertrekken,
 •  handdoeken en badlakens,
 •  enkele sets tuinmeubelen.

Als u schone en bruikbare spullen heeft uit dit lijstje, kunt u contact opnemen met likevandoorn@gmail.com

Alvast hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van gevraagde goederen. — Liesbeth Bloemen