Weekbrief (9 oktober)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 9 oktober 2024.

Terwijl ik een kopje koffie drink luister ik onbedoeld mee met het gesprek naast mij. Het zijn twee jonge mensen, het gesprek is vurig, er wordt gedroomd over huis en goed. Een mooi toekomstbeeld. Dan verandert de toon, het wordt een moeten bereiken en louter nog de heb.  Er wordt een vergelijking gemaakt met de buren en influencers. Hun leven spiegelt zich er wat dunnetjes en incompleet bij af. Bij het weggaan kijk ik terloops achterom. Ik zie twee vermoeide gespannen koppies. Zouden ze van al die heb nu gelukkig worden? In stilte wens ik ze leven en zegen toe.

Geloven — We hebben het er zo samen, schrijver en lezer, al vaker over gehad. Geloven is in de eerste plaats een relatie. Een wederkerige relatie wel te verstaan met de liefde als midden. Toch hoor ik vaak in geloofsgesprekken over wat moet en niet mag en wat daarvan, het leven levend, gelukt is of vooral niet.

Relatie — Net als iedere relatie vraagt onze geloofsrelatie om afspraken, om afstemming, over het onderhouden van die relatie, over de omgang met elkaar en het begrijpen en ontdekken wie we in die relatie mogen zijn. Die afspraken vinden we terug in de Bijbel en onze geloofsleer.

Meest gestelde vragen  — In menige gebruiksaanwijzing vinden we de rubriek van de meest gestelde vragen. Vaak herkenbare vragen waar we ook zelf een antwoord op zoeken. Het is wellicht een wat platte vergelijking als ik zeg dat onze geloofsbelijdenis niet anders is dan zo’n antwoord op de twaalf meest gestelde vragen. Onderscheidend daaraan is dat het met ‘ik’ begint en het werkwoord geloven. Het gaat daarbij dus niet alleen om weten of het op kunnen zeggen maar om het leven van die relatie.

Evangelie  — De Godsrelatie en hoe je die leeft is ook de inzet van het Evangelie van dit weekend. Het zit hem klaarblijkelijk niet in het onderhouden van de geboden maar in dat wat jouw leven vervult. Om de ruimte die er is voor die Godsrelatie.

Rijkdom  — ‘Verkoop je bezit’, horen we Jezus zeggen. Let wel ‘liefdevol’. Ook hier gaat het weer om die andere manier van kijken die Jezus ons en de vrager voorhoudt.  Jezus keurt rijkdom en bezit als zodanig niet af. Maar wel als het je helemaal in beslag neemt en als je voornaamste zorg is het behoud daarvan. Dan brengt het onze Godsrelatie uit balans. Steeds weer nodigt Jezus ons uit, in antwoord op zijn onvoorwaardelijke liefde, om Hem boven alles lief te hebben en van daaruit onze naasten en onszelf. In de eerste lezing wordt dat wijsheid genoemd. En zeg nou eerlijk, wat heeft een mens dan nog meer nodig op zijn weg door het leven? 

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


Ed. Hoornik

Hebben en zijn 

Op school stonden ze op het bord geschreven.
Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn;
Hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven,
De ene werklijkheid, de andre schijn.

Hebben is niets. Is oorlog. Is niet leven.
Is van de wereld en haar goden zijn.
Zijn is, boven die dingen uitgeheven,
Vervuld worden van goddelijke pijn.

Hebben is hard. Is lichaam. Is twee borsten.
Is naar de aarde hongeren en dorsten.
Is enkel zinnen, enkel botte plicht.

Zijn is de ziel, is luisteren, is wijken,
Is kind worden en naar de sterren kijken,
En daarheen langzaam worden opgelicht.


SCHRIFTLEZINGEN: 28e ZONDAG DOOR HET JAAR


13 oktober 2024 – 28e zondag door het jaar (B): Wijsh. 7,7-11 – Hebr. 4,12-13 – Mc. 10,17-30 of 10,17-27

Op zaterdag 12 oktober is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin kapelaan Daan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 13 oktober is er een viering van woord- en gebed in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin Leo Koot voorgaat. Muzikale medewerking: jongerenmiddenkoor o.l.v. Thijs van der Hulst. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 13 oktober is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin kapelaan Daan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas. — Voor Leo Onderwater.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Ans Groenen-van Morst, Nel Suijten-van Velzen, Bep de Lange, Louis van Diepen, Greet van der Geest-Overdevest, Ria Huisman-van Leeuwen. —
Voor Bertie Hoogenboom-Wils, Marie-Louise Bemelmans-Videc, Trees Vonk-Hol, Agnes Oosterlee-Vlasveld, Josephine van Galen, overleden familie Van Rijn, Ivo Harteveld, Ella van Eijk, Hubertus Verhoef, Maria Verhoef-van Duijnhoven, Johanna Stegerhoek-van Duijnhoven, Ans en Jan Roeleven;

Parochiekern H. Laurentius:  Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Toos Oudshoorn, Piet van der Kolk, Adriaan Hilgersom, Alex Bos.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 16 oktober: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 29 september 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: oktober (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.