Mededelingen & nieuws (8 april)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST (7)

Vronesteyn, woensdag 8 april, 2020.

Beste parochianen,

Vele mensen zitten in quarantaine, of voelen zich beperkt in sociale contacten. Ook ik zal het moeten uithouden! Thuiswerken, met de computer. Daarbij maak ik van de nood een deugd. In de late middaguren ruim ik mijn boekenkast op, orden ik mijn bureau. Veel gooi ik weg. Dat ruimt heerlijk op. Maar eens is alles opgeruimd!

Quaranta: veertig — In het woord quarantaine zit het Italiaanse woord quaranta, en dat betekent veertig! De veertigdagentijd is voorbij, we zitten midden in de Goede Week en toch is onze quarantaine nog niet voorbij. Zo gaan wij en niet anders op weg naar Pasen, op weg naar de Paastuin.

Gewoonte — Hoe anders kunnen wij met Jezus verbonden zijn dan via de liturgie, die wij kunnen volgen via NPO2 (zie verder op) en met als aanvulling de huisliturgie. Zo volgen wij Jezus! Normaal gaan wij ter communie. Uit gewoonte? Als wij eerlijk zijn soms wel. We staan op en volgen elkaar. Als je blijft zitten, kijken mensen je misschien aan.

Geestelijke communie — Als wij ter communie gaan worden wij één met Christus en met zijn kerkgemeenschap. Als wij dat niet kunnen, is het goed om in deze periode na te denken om dat verlangen wat uit te diepen, zo u wilt te zuiveren en zo kunnen wij ons verlangen naar Hem tot uitdrukking te brengen in een gebed, het gebed voor de geestelijke communie (zie hieronder). Iemand die geestelijk ter communie gaat, ontvangt de genade en kracht, die normaal in de H. Communie wordt ontvangen. Voorwaarde is wel, een diep verlangen om met Christus verbonden te mogen zijn. Maar dat geldt voor het werkelijk ontvangen de eucharistie natuurlijk ook.

Leef mee en laat je raken — Dat zei paus Franciscus afgelopen zondag, Palmzondag tegen de jongeren. Ik zeg het nu tegen U!! Leef mee, via de televisie, met internet, met de huisliturgie en laat je raken. Jezus raakt ons aan en dat geeft nieuw leven, door lijden, zelfs door de dood. Nieuw leven in de Paastuin.

Een goede weg naar Pasen toegewenst en hou vol! — Pastoor Walter Broeders

PS: Stuur deze brief gerust door (als email of in uitgeprinte vorm) aan belangstellenden die geen volger van de weblog zijn.


GEBED VOOR DE GEESTELIJKE COMMUNIE

‘Mijn Jezus, ik geloof dat U in het Allerheiligst Sacrament tegenwoordig bent. Ik bemin U boven alles en wens U in mijn hart te verwelkomen. Nu ik niet de communie daadwerkelijk kan ontvangen, vraag ik van U de genade van de geestelijke communie. Omhels mij en zuiver mijn verlangen naar de hemelse Vader. Draag mij in Uw Geest, en laat mij nooit van U gescheiden worden. Amen.’


ONZE SCHAAPSKOOI IN BEELD (5)

Er hebben ontzettend veel kinderen mee gedaan met de Palmpasen-actie. We vinden het erg fijn om te merken dat er zoveel mensen blij zijn gemaakt met mooie kunstwerken. Hierboven een fotocollage van het resultaat (zie ook de pdf).

De meeste van jullie hebben ook nog in de kerk een Palmtakje en een kaart van de pastoor opgehaald om ook deze mee uit te delen.

We zijn heel blij met het resultaat en willen jullie allemaal hartelijk bedanken voor het meedoen! Groetjes,

Namens parochiekern De Goede Herder: Amanda, Henriëtte, Jeanine en Mariëlla


DE GOEDE WEEK: EEN OVERZICHT IN TIJDEN VAN CORONA

Huisvieringen:

Op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paaszaterdag en Paaszondag zullen er speciale blogpost gepubliceerd worden met de liturgie voor de zogenaamde huisvieringen, samengesteld door pastoor Broeder, met beelden, teksten en links naar audio/video-files.

Paasvieringen op de televisie:

  • Goede Vrijdag, 10 april, de Kruisweg bidden: 15:00-15:30 uur / NPO2 — Met Mgr. Smeets, bisschop van Roermond.
  • Paaswake, zaterdag 11 april: 23:15 uur / NPO2 — Met Mgr. De Jong, hulpbisschop van Roermond
  • Pasen 12 april: 11.00-12.00 uur / NPO2 — met Mgr. Smeets, bisschop van Roermond.
  • Pasen 12 april: 12.00 – 13.00 uur / NPO2 — Met paus Franciscus. Rechtstreeks vanuit Vaticaanstad spreekt paus Franciscus zijn traditionele paasboodschap uit, met aansluitend de zegen Urbi et Orbi voor de stad Rome en de wereld.

Openstelling kerkgebouwen in Regio Oost:

In beperkte mate hebben individuele gelovigen gelegenheid om in de kerkgebouwen van Regio Oost een kaarsje op te steken, te bidden of gewoon even tot rust te komen.

  • De Goede-Herderkerk, Zoeterwoude-Rijndijk: zondags 9:30-10:30 uur, en maandag-, woensdag- en vrijdagochtend tijdens de (beperkte) openingsuren van het secretariaat: 9:00-11:00 uur. Tevens geopend op Goede Vrijdag, van 15:00-16:00 uur, het traditionele tijdstip van het lijden en sterven van Christus. Er is gelegenheid om in de kerk te bidden. Er wordt op toegezien dat er niet teveel bezoekers tegelijk binnen zijn. U kunt een kaarsje aansteken of zelf meegenomen bloemen neerleggen bij het kruis als kruishulde.
  • Sint-Janskerk, Zoeterwoude-Dorp: alle dagen: 11:00-17:00 uur.
  • Laurentiuskerk, Stompwijk: zondags: 11:00-12:00 uur; woensdags, 19:00 tot 19:15 uur (als ook de kerkklok luidt).