Mededelingen & nieuws (28 april)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Vronesteyn, woensdag 28 april 2021.

Beste parochianen,

Vandaag vieren wij de gedachtenis van een eenvoudige priester Petrus Channel. Hij werd geboren in 1803 in Frankrijk, en was afkomstig uit een landbouwersgezin. Hij werd priester gewijd en werkte enige jaren als kapelaan en later als pastoor in een parochie. Hij werd lid van de paters Maristen. Hij wilde zo graag uitgezonden worden om elders in de wereld het evangelie te verkondigen. Maar eerst moest hij vijf jaren als rector werken op een school. Dat was niet zijn keuze, maar hij gehoorzaamde. Eindelijk werd hij uitgezonden en vertrok hij met een aantal medebroeders naar de eilanden van de Stille Zuidzee.

Oceanië — Op het eind Futuna bleef hij samen met een medebroeder achter. De anderen reisden door naar Nieuw-Zeeland. Hier op het eiland ging hij aan de slag. Het was allemaal niet gemakkelijk. Hij kon moeilijk de taal leren en de inheemse koning Niuliki was afgunstig op de invloed die Chanel geleidelijk onder de jongeren kreeg.  Als gevolg van de vele oorlogen tussen de twee groepen (stammen) op het eiland, slaagde hij er niet in veel bekeringen te maken. Hij was echter wel geliefd, onder andere vanwege zijn zorg voor zieken en gewonden. Als er iets kapot was, ging hij erheen en maakte het. Chanel werd vermoord en na zijn dood bekeerden de inwoners van het eiland zich en werd dit eiland rooms-katholiek. Petrus Chanel werd in 1889 zalig verklaard door paus Leo XIII. Zijn heiligverklaring door paus Pius XII volgde in 1954.

Trouw — In de paastijd lezen wij uit de Handelingen van de Apostelen. We horen hoe de jonge kerk groeit door de verkondiging van de apostelen. Vele mensen bekeerden zich en lieten zich dopen. Kunnen wij ons dit voorstellen in deze tijd? Petrus Channel wilde ook anders, maar het gebeurde niet. Wel na zijn dood. Je weet nooit hoe de verkondiging uitwerkt bij de mensen. Het sleutelwoord is hier:  trouw. Trouw blijven aan de verkondiging, trouw blijven aan het dienstwerk van de kerk, trouw blijven aan de zorg voor mensen en verbonden blijven met Jezus Christus, die komend weekend in het evangelie tot ons zegt: “Ik ben de wijnstok, gij de ranken. Wie in Mij blijft terwijl Ik blijf in hem, die draagt veel vrucht. Want los van Mij kunt gij niets.” God zal het zegenen, op zijn tijd! — Pastoor Walter Broeders,


OP WEG NAAR PASEN: PROJECT VOOR KINDEREN (TERUGBLIK)

Tegelijk met Pasen kwam er een eind aan het Veertigdagentijdproject  ‘Samen op weg naar Pasen’. Via de mail konden kinderen zich voor dit project aanmelden en door middel van een aftelkalender gingen we (op afstand) samen op weg.

Ongeveer 1x per week kregen de kinderen een activiteit/opdracht per mail; zo hebben we onder andere vastendoosjes geknutseld, palmpaasstokken gemaakt, het Laatste Avondmaal in Lego nagebouwd, een platenboek over de kruisweg bekeken, ‘ren je rot’ gedaan door het huis op zoek naar bijvoorbeeld een bijbel, een kaars en brood. Ook ontvingen de kinderen een gezellig pakketje met koekjes, paasservetten en paastakversiering. Daarnaast hebben we met elkaar mogelijkheden bedacht om geld te sparen voor de Vastenactie. Het project werd afgesloten met een speurtocht (een “rondje om de kerk”) met quizvragen die door de kinderen zelf waren ingestuurd.

Uiteindelijk is er door alle kinderen samen een mooi bedrag opgehaald voor de Vastenactie; namelijk € 142,80 ! Een groot succes dus! Hopelijk kunnen we bij een volgend project gewoon weer ‘live’ met de kinderen afspreken.

Mariëlla Oerlemans — (zie ook de beeldimpressie als pdf)


SECRETARIAAT GOEDE HERDER OPEN PER 1 MEI

In de afgelopen lockdownperiode was het niet mogelijk om het secretariaat van parochiekern De Goede Herder aan de Rijndijk te bezoeken. Maar vanaf 1 mei zitten op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend (9:00-12:00 uur) de medewerkers van het secretariaat weer op hun plek. Ook kunt u dan weer een kaarsje opsteken bij het Maria-altaar in de corridor.

Gelieve bij het betreden van secretariaat of corridor wel het coronaprotocol in acht te nemen, dus:

  • draag een mondkapje
  • houd anderhalve meter afstand
  • ontsmet in de corridor uw handen
  • blijf thuis bij klachten en laat u testen