Pinksteren 2021

Detail van de preekstoelmozaïeken in de Basilica te Trier (copyright foto: Pixabay)

Met Pinksteren vieren we de gave van de heilige Geest. “Maar wat betekent dat nu eigenlijk,” zo vraag Lieve Wouters zich af, “en waarom wordt het beschouwd als het begin van kerk-zijn?” Lees haar bijdrage (via kerknet.be)


Enkele citaten uit de Pinksteren-interviews van Maaike van Houten, vandaag in het dagblad Trouw.

“Iedereen kan de Bijbel lezen, dat is niet voorbehouden aan christenen. Dat je niet alleen ontvanger bent van de boodschap, maar dat je er ook drager van kunt worden, dat is in de katholieke traditie het werk van de Heilige Geest” (Erik Borgman, lekendominicaan en hoogleraar theologie).

“Pinksteren is voor mij het feest van de inspiratie. […] Pinksteren is een uitnodiging aan ons allen om tevoorschijn te komen, met gulheid, lef, solidariteit” (Claartje Kruijff, remonstrants predikant).

“Jezus loopt niet meer op aarde, maar je ben niet alleen, de Heilige Geest woont in jou. Daardoor kun je liefde zien, geduld hebben met mensen, vriendelijk zijn, vrede bewerkstelligen” (Almatine Leene (gereformeerd-vrijgemaakt predikant).


SCHRIFTLEZINGEN

Weekend van 22-23 mei 2021, Hoogfeest van PinksterenHand. 2,1-11 – Gal. 5,16-25  – Joh. 15,26-27; 16,12-15.


WEEKENDVIERINGEN

Op zaterdag 22 mei is er een woord- en gebedsviering in de Sint Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin Margreet Onderwater voorgaat.
Met zangers van het eigentijds koor. Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl 
Aanvang: 19:00 uur.

Op zondag 23 mei is er een eucharistieviering in de Goede Herderkerk, (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin pastor Kees van Vliet voorgaat. Met zangers van het dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: António Pedrosa. Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl 
Aanvang: 9:30 uur. — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 23 mei is er een eucharistieviering in de Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin pastoor Walter Broeders voorgaat. Met medewerking van zangers van het EMS-koor.
Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Om moed en vertrouwen voor de mensen die herstellen van de Corona-ziekte. — Om moed en vertrouwen voor hen die opzien tegen een zware behandeling of operatie.

Parochiekern Sint Jan (22 mei): Voor Riet van Diemen-de Jong (jaargetijde), Jan van Diemen, Wilma van Diemen, Wim van Veen.

Parochiekern De Goede Herder (23 mei): Voor alle parochianen die ziek zijn, thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Doortje Vervoorn-Zandbergen, Mia Duijndam, Truus van der Geest-de Jong, Mieke Kransse-Willems, Gerard Daamen. — Voor Nel Bruines-Overmeer, Ria Tacx-van Kampen, Jan Zwetsloot, Alie Rotteveel, Siem Heemskerk, Jeanne Nijssen, Nel Koek-Zwetsloot. — Voor al wat wij meedragen in ons hart, aan dankbaarheid, vreugde, verdriet en nood.

Parochiekern H. Laurentius (23 mei ): Voor de overleden armen en weldoeners van de parochie. — Voor Bertus van Vliet en ouders van Vliet-van Leeuwen, Nel Verburg-Waaijer, Paul Ammerlaan, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Greet Groenewegen-Overdevest (jaargetijde), familie de Jong van der Poel, familie Boheemen van der Krogt, Doortje van Oudheusden, Leen den Hollander, Maria den Elzen-Zonderop, uit dankbaarheid voor de H. Jozef, Wil Hilgersom, Riet Olijhoek, Jan Onderwater, Riet van der Helm- van Vliet, Gerard Granneman, Kees van Boheemen, Annie van Leeuwen,
Leo van der Krogt, Ina Disseldorp-Verhaar, Mien van der Helm-van Rijn, Apollonia van Schie-van Santen, Jan van der Krogt, Riet Pijnaker-Knijnenburg, Ria Verhagen-Onderwater, Lenie de Jong.


COLLECTE

Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

MEDEDELINGEN & NIEUWS

Parochiekern De Goede Herder — De vieringen zijn toegankelijk voor maximaal 30 parochianen. U kunt een mail sturen of bellen naar het secretariaat (vóór vrijdag 11:00 uur) om uw belangstelling voor een van de vieringen kenbaar te maken. U hoort dan tijdig of er inderdaad een plaats beschikbaar is. Uiteraard gelden alle coronaregels; raadpleeg onze instructie Vieren op afstand. Alle vieringen worden ook rechtstreeks uitgezonden via kerkdienstgemist.nl. — Zondag 30 mei is er een eucharistieviering waarin pastoor Walter Broeders voorgaat. Met medewerking van zangers van het tienerkoor o.l..v. Veronique van der Hulst. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de corridor ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie raadpleeg op de website de AGENDA en de parochiekernpagina.

Parochiekern Sint Jan — De vieringen zijn toegankelijk voor maximaal 30 parochianen. Reserveren is noodzakelijk! Bel op vrijdag tussen 9.00 en 18.00 uur naar: 06 83450307. Lees de instructie Welkom terug in de Kerk— Zaterdag 29 mei is er een eucharistieviering waarin pastoor Walter Broeders voorgaat. Met medewerking van zangers van het parochiekoor. — De ontmoetingsruimte voorin de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief (pdf) en op de website de AGENDA en de parochiekernpagina.

Parochiekern H. Laurentius — Wie de zondagviering wil bijwonen gelieve zich vrijdagochtend aan te melden via het secretariaat, tussen 10:00 en 12:00 uur. Lees de instructie: Vieren op afstand (pdf). — Zondag 30 mei is er een woord- en gebedsviering waarin Marianne Turk voorgaat. Met medewerking van zangers van het EMS-koor. — In de meimaand is er iedere donderdagavond vanaf 19:00 uur het rozenkransgebed in de kerk. — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en op de website de AGENDA en de parochiekernpagina.


VOORBEREIDING H. VORMSEL IN REGIO OOST

Beste kinderen, ouders en verzorgers,

Na de sacramenten van het Doopsel en de Eerste Communie is het sacrament van het Vormsel de derde en laatste stap in de geloofsopvoeding: vervulling met de Heilige Geest. Op 30 oktober 2021 komt de bisschop het H. Vormsel weer toedienen.

In de Regio Oost van de Petrus-en-Paulusparochie willen de drie parochiekernen (Goede Herder, Sint Jan en Laurentius) dit gezamenlijk gaan voorbereiden. Wij nodigen dan ook graag de kinderen uit groep 8 en de eerste groep van de middelbare school uit om deze stap mee te maken.

Wil je meer weten over het H. Vormsel? Kijk dan eens naar het filmpje Bewust Katholiek: Vormsel (via YouTube).

De eerste voorbereidende avond is 7 juni . Bij contact krijgt u de informatiebrief gemaild waar alles in staat.

Voor vragen of opgave (graag met naam, adres en telefoonnummer) kunt u mailen naar:

  • Sint Jan: wilmakraan@casema.nl
  • Laurentius: marianneturk2016@gmail.com
  • De Goede Herder: jeanekehulst.zw@gmail.com

Met hartelijke groet — Anneke de Jong, Wilma Kraan, Marianne Turk en Jeaneke van der Hulst


PAUSCAST

Aflevering 7 van de podcastserie over Vaticaanstad, is getiteld: Hoe rijk is de paus? (via NPO Radio 5)

Andrea Vreede, Vaticaan-correspondent voor de NOS, en Wilfred Kemp, KRO-NCRV presentator, bespreken alle ins en outs van het kleinste land ter wereld en zijn belangrijkste inwoner.