Mededelingen & nieuws (24 november)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Vronesteyn, woensdag 24 november 2021.

Beste parochianen,

Nu vele kerken rood kleuren op deze Red Wednesday voor al die mensen die worden vervolgd vanwege hun geloofsovertuiging staan wij stil bij het verhaal de monniken in Algerije. 

Des Hommes et des Dieux — Een prachtige film over een klooster in een klooster in Algerije temidden van een Islamitische bevolking. Zij zijn er temidden van de mensen, met hun producten en met hun medische begeleiding. En als terreur en geweld toenemen ontkomt het klooster er ook niet aan. Als ze enkele gewonde terroristen verzorgen, zetten de autoriteiten hen onder druk om het land te verlaten. Zij vluchten niet, maar hun menselijkheid komt dan wel in beeld. Door de kracht van de Geest, door het zingen van de psalmen houden zij stand en kunnen zij blijven. Echter op een dag worden zeven monniken meegenomen en vermoord, de achtste verstopte zich onder zijn bed. Uit angst, zo menselijk!

Zaligverklaring — De zeven monniken zijn in 2018 in de Algerijnse stad Oran zaligverklaard, samen met twaalf andere katholieke geestelijken die in Algerije wegens hun geloof de dood vonden. En nu afgelopen zondag is de achtste monnik Jean-Pierre Schumacher overleden. Hij leefde de laatste jaren in Marokko, samen met andere trappisten, in de geest van Thibirine.

Advent — De tijd van de verwachting op weg naar Kerstmis. De geboorte van Jezus Christus. Wat verwachten wij van deze geboorte? Wat verwachten wij van de menswording van God?  

Als zondag de eerste kaars wordt aangestoken, worden wij opgeroepen tot waakzaamheid in een wereld die niet zonder zorgen en problemen is. De pandemie is niet over. Maar wij hoeven geen wanhopige mensen, maar mensen die blijven hopen.              

De wereld is onrustig en toch houden wij vol dat de mens niet verloren is en dat er altijd kans is, dat de mens een keuze ten goede maakt door de kracht van de heilige Geest. Bidden jullie mee om de kracht van de Geest? Een eenvoudige adventskrans kan in de symboliek ons laten groeien naar het volle licht, het licht dat is in Jezus Christus onze Heer. Veel van de Heilige Geest. Wie Jezus volgt en Hem in zijn hart sluit, hoeft niet te wanhopen, maar mag hopen.

Met hartelijke groet — Pastoor Walter Broeders


KINDERKERK SINT JANSKERK: OP WEG NAAR KERSTMIS (28 november)


EERSTE-COMMUNIEPROJECT IN DE GOEDE HERDERKERK

Informatiebrief voor ouders/verzorgers van eerste communicanten (pdf)