Mededelingen & nieuws (15 december)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Vronesteyn, woensdag 15 december 2021.

Het schiet op! Het is al bijna kerstmis. Wij horen in de lezingen dat wij ons mogen verheugen, maar waar over? Waar worden wij blij van? Natuurlijk als je je wat down voelt en je koopt een mooie nieuwe jas, dan heeft dat altijd invloed op je gevoel. Je wordt een blijer mens. Maar die blijdschap duurt nooit zo lang, op een gegeven moment is dat gevoel weer over. Maar waar mogen wij ons dan op verheugen? Wat zal ons totaal blij maken?

Tevreden en dankbaar — Johannes de Doper roept in de woestijn: ‘Maakt de weg recht voor de Heer!’ Door tevreden en dankbaar te zijn, maken wij de weg recht en creëren wij een grondhouding om de Heer te ontvangen is ons hart. Tevreden zijn betekent: minder mopperen en klagen, en de gedachte van de ander niet gelijk negatief, maar positief proberen te interpreteren. Niet overal commentaar op hebben. Wie wij zijn en alles wat wij hebben, is niet vanzelfsprekend. Wees dankbaar om het leven, soms met veel beperkingen en tegenslagen, dat klopt, maar er is altijd wel een reden om dankbaar te zijn.

Wie verwachten wij? — Met Kerstmis vieren wij de geboorte van een Kind. Maar wie verwachten wij?  Naar wat of wie zien wij uit? Is de geboorte van Jezus slechts een gebeurtenis uit een ver verleden, of kan dat vandaag aan mij opnieuw gebeuren? We leven in een wereld met cijfers, prognoses en systematische berekeningen. Maar cijfers zullen ons geen vreugde geven. Is er een mogelijkheid om de wereld van cijfers en berekeningen te boven te komen? Zeker als ik luister naar de stem die mij roept en mij doet uitstijgen boven mijzelf. Die stem hoor ik als ik een weg ga van tevredenheid en dankbaarheid. Als ik een weg ga van mij geven aan de ander, als ik probeer mijn bezit te delen met mijn medemensen. Dat is de weg van de uiteindelijke ware vreugde.

Geboren worden in jouw hart — Wees blij en verheug je. De Heer komt naar je toe. Luister naar zijn stem. Mensen die luisteren naar de stem van God, staan anders in het leven. De herdenking van de geboorte van Jezus moge ons vreugde geven. De Zoon van God heeft zijn leven met ons gedeeld en neemt ons mee. Ik was nog student en eens op bezoek in een klooster. Het was vlak voor Kerstmis. De pater zei: ‘Ik hoop dat Christus opnieuw geboren mag worden in jouw hart.’ Die zin, die wens, ben ik nooit vergeten. Ook dit jaar niet.

Met hartelijke groet — Pastoor W. Broeders


KERSTVIERINGEN IN REGIO OOST

Ook al is het voor parochianen helaas niet mogelijk om op kerstavond de kerk te bezoeken (overigens wel om 16:00 uur in de Sint-Jan) is er met vereende krachten toch gewerkt aan een gevarieerd vieringingaanbod tijdens de kerstdagen. U kunt diverse vieringen volgen via de website kerkdienstgemist.nl (live en terugkijkend). En op 25 en 26 december kunt u daadwerkelijk de Goede-Herderkerk en de Laurentiuskerk bezoeken, maar wel graag vooraf bezoek aanmelden bij de secretariaten. Hieronder volgt een overzicht.

Vrijdag 24 december 2021 — Kerstavond

Lokatie: Sint-Janskerk (Zoeterwoude-Dorp)
Kinderkerk. Met Annie Borst
Viering via livestream (zonder kerkgangers). Voor actief meevieren graag vooraf aanmelden (email: annie_borst@msn.com)
Aanvang: 14:00 uur — Alleen online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Lokatie: Sint-Janskerk (Zoeterwoude-Dorp)
Eucharistieviering. Voorganger: pastoor Walter Broeders
Met medewerking van het parochiekoor
Viering met kerkgangers
Aanvang: 16:00 uur — Ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Lokatie: Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk)
Dienst met lezingen en liederen. Voorganger: Thea Epskamp
Met medewerking van het dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: Nigel Hutson
Dienst wordt vooraf opgenomen (zonder kerkgangers)
Aanvang uitzending: 17:00 uur (maar ook later te bekijken)  Alleen online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Lokatie: Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk)
Eucharistieviering. Voorganger: pastoor Walter Broeders
Met medewerking van het jongerenmiddenkoor o.l.v. Thijs van der Hulst
Viering via live-stream (zonder kerkgangers)
Aanvang: 21:00 uur  Alleen online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Lokatie: Sint-Janskerk (Zoeterwoude-Dorp)
Eucharistieviering. Voorganger: pater Christ van den Eijnden S.C.J. 
Met medewerking van het eigentijds koor
Viering via livestream (zonder kerkgangers)
Aanvang: 22:30 uur — Alleen online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Zaterdag 25 december 2021 — Kerstmis

Lokatie: Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk)
Eucharistieviering. Voorganger: pastoor Walter Broeders
Met medewerking van het dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles; organist: Nigel Hutson
Viering met kerkgangers. Bezoek vooraf aanmelden bij het secretariaat
Aanvang: 09:30 uur  Ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Lokatie: H. Laurentiuskerk (Stompwijk)
Eucharistievering. Voorganger: pastoor Walter Broeders
Met medewerking van het parochiekoor
Viering met kerkgangers
Aanvang: 11:00 uur

Lokatie: Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk)
Kindje wiegen. Met Stephanie Jägel
Wordt vooraf opgenomen (zonder kerkgangers)
Aanvang uitzending: 14:00 uur (maar ook later te bekijken)  Alleen online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Lokatie: Sint-Janskerk (Zoeterwoude-Dorp)
Geen viering 

Zondag 26 december 2021  Feest van de H. Familie

Lokatie: Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk)
Eucharistieviering. Voorganger: pastoor Ad van der Helm
Met medewerking van het tienerkoor o.l.v. Veronique de Vries
Gezinsviering met kerkgangers. Bezoek vooraf aanmelden bij het secretariaat.
Aanvang: 09:30 uur — Ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Lokatie: H. Laurentiuskerk (Stompwijk)
Kindje wiegen
Met kerkgangers. Bezoek vooraf aanmelden bij het secretariaat
Aanvang: 11:00 uur


EEN STER GING OP UIT ISRAËL — KERSTDIENST MET LEZINGEN EN LIEDEREN

Dames- en herenkoor, repeterend o.l.v. Ans Bulles, Goede-Herderkerk Advent 2018

Net als verleden jaar is er de mogelijkheid om via de livestream kerstlezingen en -liederen te beluisteren (en mee te zingen!). Het dames- en herenkoor van de Goede-Herderkerk — op het orgel begeleid door Nigel Hutson — zal acht liederen zingen: Wij komen tezamen, Als tussen licht en donker, Een ster ging op uit Israël, Vanwaar zijt Gij gekomen, The angel Gabriel (Engels), En natus est Emanuel (Latijn), Hoor de eng’len zingen d’eer en Stille nacht, heilige nacht.

Voorganger Thea Epskamp en lector Stephanie Jägel verzorgen de in- en uitleiding en lezen uit het Oude en Nieuwe Testament: teksten van de profeet Jesaja (Hoop op redding, Vreugde om de komende redder) en van de evangelist Lucas (Aankondiging van Jezus’ geboorte aan Maria, De geboorte van Jezus, Verkondiging van de geboorte van Jezus als redder).

Als extra service liggen aankomende zondag 19 december achter in de Goede-Herderkerk gedrukte exemplaren van het boekje met de orde van dienst en de liedteksten (het Engelse en Latijnse lied bovendien met een vertaling). Die kunt u meenemen als u van plan bent om de dienst te volgen en mee te zingen. De overgebleven exemplaren zijn in de week erna voor belangstellenden nog te verkrijgen bij het secretariaat, tijdens openingsuren. Overigens wordt ook een pdf van het boekje tijdig beschikbaar gesteld via de weblog.

De kerstdienst met lezingen en liederen is op vrijdag 24 december vanaf 17:00 uur te volgen via kerkdienstgemist.nl maar u kunt ook later nog terugkijken — Ans Bulles, dirigent van het dames- en herenkoor