Overleden: em. paus Benedictus XVI

In de ochtend van oudejaarsdag is overleden Joseph Ratzinger, in de leeftijd van 95 jaar. Als paus Benedictus XVI gaf hij in de jaren 2005-2013 leiding aan de rooms-katholieke wereldkerk. Hij was de eerste paus sinds 1294 die zijn ambt vrijwillig neerlegde, anderhalve maand voor zijn 86ste verjaardag. Daarna werd de Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio tot 265ste opvolger van Petrus gekozen, de huidige paus Franciscus.

Het lichaam van Joseph Ratzinger is overgebracht naar de Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad, waar belangstellenden tot en met woensdag afscheid kunnen nemen. De uitvaartdienst zal plaatsvinden op donderdagochtend 5 januari. De plechtigheid op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad wordt geleid door de huidige paus Franciscus en zal live worden uitgezonden door KRO-NCRV. De tv-uitzending begint om 09:15 uur.

Pastoor Jeroen Smith schreef een In memoriam, die is gepubliceerd op de website van de HHPP: Emeritus-paus overleden. Het rijke en verrijkende leven van emeritus paus Benedictus XVI

Lees meer: