Weekbrief (14 augustus)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Den Haag, woensdag 14 augustus 2024.

Met de evangelielezing van aanstaand weekend wordt de zogenoemde Broodrede afgesloten. Enkele weken geleden is de zondagse liturgie daarmee begonnen. We hoorden toen hoe vijf broden en twee vissen genoeg waren om een menigte te voeden. In de weken daarna hoorden we hoe Jezus over zichzelf sprak als het Levende Brood, het Levende Woord van God, dat uit de Hemel is neergedaald. Als het Voedsel voor de ziel is Jezus niet alleen de weg naar de Vader maar ook naar het Eeuwig leven. In het evangelie van dit weekend maakt Jezus tot slot duidelijk dat dit Brood, Zijn Lichaam en Bloed, gegeven is voor het heil van onze wereld.

Makkelijk is anders — Bij de toehoorders van Jezus roept dat twist en vragen op. En dat is niet verwonderlijk. Wie deze Broodrede in het Johannes-evangelie in zijn geheel leest, ontdekt als snel dat het een prachtige uiteenzetting is over Jezus als het levende Brood, het levende Woord van God. Tegelijkertijd is het ook niet altijd gemakkelijk te bevatten. Het vraagt dan ook om een bereidheid ons te willen toevertrouwen aan het mysterie. Om te omarmen wat niet te bevatten is. En daar is wijsheid voor nodig.

Wijsheid en verstand — Over wat wijsheid is in Bijbelse zin horen we in de eerste lezing. Het gaat daarbij niet om een wijsheid die je uit boeken leert maar om een praktische wijsheid. Een wijsheid die bijdraagt tot het goede handelen en leven in overeenstemming met het Levende Woord van God. Paulus zegt dat krachtig in zijn brief aan de Efeziërs: “Let nauwkeurig op hoe u gedraagt: als verstandige mensen …” En: “weest verstandig, maar tracht te begrijpen wat de Heer wil”.

Maria — Als er in de heilsgeschiedenis iemand is die dat goed begrepen heeft, dan is het Maria. Vanaf haar ja-woord aan God als zij bij monde van de engel hoort dat ze een Zoon zal baren tot haar staan onder het Kruis.Over wat haar begrip te boven gaat, schrijft de Bijbel, dat zij het bewaarde in haar hart, in haar liefde. Zou dat nu de reden zijn dat zij ook wordt bezongen en verbeeld als ‘Zetel der Wijsheid’ ?

Ten Hemel opgenomen — Donderdag 15 augustus vieren we het hoogfeest van het sterven en de ten Hemel opneming van Maria. Niet te verwarren met Hemelvaart want zelfs Maria kan dat niet op eigen kracht. Met dit nog betrekkelijk jonge feest en het dogma dat er aan ten grondslag ligt vieren we hoe Maria “na het voltooien van haar aardse levensbaan, met lichaam en ziel tot de hemelglorie is opgenomen.” Daarmee is zoveel gezegd als dat deze jonge vrouw,  die door haar geloof en haar toevertrouwen aan God de Menswording mogelijk maakte, een plaats heeft gekregen in de Hemel. Beloofd — De weg van Maria is, zo vermoed ik, voor de meeste van ons niet weggelegd. Maar de belofte staat wel. “Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt”, zegt Jezus, “heeft eeuwig leven”. Dat alleen al is veel om dankbaar voor te zijn. Over hoe je dat doet, zegt Paulus: “Zingt en speelt voor de Heer van ganser harte. Zegt voor alles dank aan God de Vader, in de naam van onze Heer Jezus Christus

Met hartelijke groet — Marlene Falkepastoraal werker


SCHRIFTLEZINGEN: 20e ZONDAG DOOR HET JAAR


18 augustus 2024 – 20e zondag door het jaar (B): Spr. 9,1-6 – Ef. 5,15-20 – Joh. 6,51-58

Op zaterdag 17 augustus is er een eucharistieviering in de Sint-Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin kapelaan Daan Huntjens voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 19:00 uur.

Op zondag 18 augustus is er een woord- en gebedsviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk), waarin Thea Dingjan-Zonneveld. voorgaat. Muzikale medewerking: jongerenmiddenkoor o.l.v. Thijs van der Hulst. Aanvang: 9:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 18 augustus is er een eucharistieviering in de H. Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Muzikale medewerking: parochiekoor. Aanvang: 11:00 uur.


INTENTIES

Parochiekern Sint Jan: Om voorspraak van de H. Maagd Maria. — Voor overleden weldoeners en armen in de parochie namens Caritas.

Parochiekern De Goede Herder:  Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Bertie Hoogenboom-Wils, Nol van der Werff, Hans Boers, Jos van Daal, Annie Devilee-Bakker. — Voor Corrie Zwetsloot-van der Meer, Piet Hartwijk, Annie en Dick van der Hulst, Lies en Adriaan Vreeburg, Ivo Harteveld, Ella van Eijk, Hubertus Verhoef, Maria Verhoef-van Duijnhoven, Johanna Stegerhoek-Verhoef, Ans en Jan Roeleven, Simon Honselaar, Jan Straathof, overleden familie Bruines, Arnold Schinkel.

Parochiekern H. Laurentius:  Voor de overleden armen en weldoeners van onze parochie. — Voor Bert de Jong en Lena de Jong-van der Geest, Piet de Jong, Paul Ammerlaan, Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Rita van der Voort, Piet van Veen, Joop Schrader, Theo Adegeest, Piet van Rijn, Aad en Bep Hooijmans, Conny Lelieveld-van der Meer, Carla Dörr, Wim Loomans, Gerard Suijten, Riet Soonius, Nel Hoogervorst, Joske Janson, Toos Oudshoorn, Piet v.d. Kolk.


COLLECTE

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!


PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 21 augustus: viering in de Mariakapel; aanvang: 10:00 uur. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op woensdag-, en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur (maandagochtend gesloten). Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken.  — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 18 augustus 2024 (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: juli/augustus (pdf) en de parochiekernpagina op de website.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en de parochiekernpagina op de website.