Mededelingen & nieuws (7 juni)

EEN PELGRIMSGROET UIT ROME, VERVOLG (Stephanie Jägel)

Donderdag – Na het ontbijt gingen we met de metro naar de Santa Maria Maggiore, de derde van de vier pauselijke basilieken. De kerk is gebouwd op de plek waar de Maagd Maria verscheen in een droom van paus Liberius en waar op 5 augustus midden in de zomer een deken van sneeuw verscheen op de heuvel. Hiervan is een afbeelding gemaakt die in een zijkapel in de kerk hangt.Langs de gehele bovenrand is het levensverhaal van Maria uitgebeeld in schilderijen. Er is zo ontzettend veel te zien dat je gewoon niet weet waar je moet kijken. Als volgende kerk stond de Santa Prasede op het programma, twee straten verder. Deze kerk was niet zo heel erg groot, maar is heel erg oud en heeft prachtige mozaïeken in de apsis, de apsisboog en de triomfboog.

’s Middags hebben we een fietstocht gemaakt. De fietsen werden verdeeld en de groep werd in twee groepen opgesplitst Met gevaar voor eigen leven door Rome. Super leuk, maar in het begin leek het alsof je op de A4 aan het fietsen was. Best spannend.

Eenmaal de stad uit kwamen we voor de eerste uitdaging te staan. Een col van de hoogste categorie. Wat een stuk omhoog zeg. Wat we allemaal gezien hebben is echt te veel om op te noemen, maar we hebben o.a. de Keizerlijke muren, de resten van aquaducten, resten van thermale baden en badhuizen en we zijn over een stuk van het originele wegdek gefietst van de historische Via Appia (2400 jaar oud!) Dit was trouwens niet echt makkelijk fietsen hoor. Wat een hobbels.

Na deze bezienswaardigheden gingen we een vallei in waar het Parco della Caffarella ligt. Dat is een prachtig groen park waar geen opgravingen gedaan mogen worden omdat het beschermd natuurgebied is. Rome is sowieso erg groen, met dank aan de watervoorzieningen. In dit park was een kudde schapen aan het grazen. De melk van deze schapen wordt gebruikt om Picorino kaas van te maken. Terugfietsend naar het centrum, langs het Forum en het Colosseum, bereikten we na 3 uur het eindpunt.

Iedereen was vrij om terug te gaan zoals hij/zij wilde. De meeste gingen met de bus terug, maar ik ben met drie anderen lopend naar huis gegaan. Het tempo lag hoog en we zouden om 19:20u aankomen in het hotel. De pastoor was ook mee en dan kan je natuurlijk niet langs kerken lopen zonder naar binnen te gaan. Zo hebben we bliksembezoeken gebracht aan twee kerken waarvan de namen me zijn ontschoten, maar die zeker de moeite waard waren om te bezichtigen.  En, we waren binnen de tijd terug in het hotel. Ik denk dat we ons pr verbeterd hebben.

Op vrijdag stond de laatste van de vier pauselijke basilieken: Sint-Paulus buiten de Muren (San Paolo fuori le Mura)  Ze werd in opdracht van keizer Constantijn gesticht boven het graf van de apostel Paulus, dat lag aan de Via Ostiensis in Rome. Het is een van de zeven kerken die de pelgrims daar van oudsher bezochten. Met haar lengte van 131 meter, 65 meter breedte en 30 meter hoogte is ze na de Sint-Pietersbasiliek het grootste kerkgebouw in Rome. In 1980 werd de basiliek opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Halverwege de muren waren er cirkels te zien met afbeeldingen van alle pausen vanaf Petrus. Waarbij we natuurlijk eindigen met Franciscus.

Na deze basiliek gingen we weer terug naar de metro om 2 haltes verder weer ut te stappen. We gingen richting de wijk Trastevere waar we naar de Santa Maria trans Tiber in gingen. Het is de oudste Mariakerk in Rome, met onder meer een prachtig plafond en glas-in-lood afbeeldingen. Ik merkte wel dat ik de kilometers begin te voelen en ben lekker gaan zitten om de kerk te bekijken.

Na deze kerk zijn we toegekomen aan de laatste twee van het weekprogramma: de Basiliek van San Crisogono en de Santa Cecilia in Trastevere. Waarbij we onderweg de plek hebben gezien waar de pastoor voor 3 maanden gewoond heeft.

Het diner van ’s avond was ook in deze wijk met het hele gezelschap. Tijdens de maaltijd is de pastoor toegesproken, de reis was tenslotte ter gelegenheid van zijn 25 -jarig priesterschap. Daarnar zijn we gaan lopen naar huis, maar op deze feestdag (Dag van de Republiek) was het echt ontzettend druk in de straatjes. Het leek de Donkersteeg op zaterdagmiddag wel. Gelukkig werd het rustiger toen we eenmaal de wijk uit waren. Zo zijn we langs de Tiber weer terug naar het hotel gewandeld.

Zaterdag: alweer de laatste dag, en wat voor eentje. Om 9:30u vertrokken we richting de Friezenkerk waar we om 10 uur een eucharistieviering zouden hebben. Het weer is zoals steeds weer prachtig en we waren er keurig op tijd. Het is niet uit te leggen wat een voorrecht het is om op deze speciale plekken dit te mogen vieren. Vandaag was ook weer zo mooi! We hebben met elkaar gevierd en gezongen en als klapper kregen we van de pastoor een medaillon opgespeld en de zegen. Wat dat doet, is toch zo bijzonder.

Na de viering hadden we tot 16:00u tijd voor onszelf en heb ik toerist gespeeld. Lekker struinen langs de souvenirwinkeltjes. De terugreis verliep net zo ontspannen als de heenreis en bij het afscheid hebben we elkaar beloofd dat we een reünie gaan doen, want met deze bijzondere groep kan dat niet uitblijven. De organisatie was top en dit was zeker niet de laatste keer dat ik deze prachtige stad bezoek.

Met een hartelijke groet vanuit Rome — Stephanie Jägel


ONZE SCHAAPSKOOI IN BEELD (7)

Op 31 mei heeft Jorge Silva, organist van het dames- en herenkoor van De Goede Herder, zijn master aan het conservatorium van Amsterdam afgesloten met een prachtig recital in de Mozes-en-Aäronkerk te Amsterdam. Jorge speelde stukken van Bach, Schumann, Escaich en Franck op het mooie romantische orgel van deze kerk (zie foto). Zijn spel werd beoordeeld met een goed tot zeer goed. Gefeliciteerd, Jorge, met dit mooie resultaat!


SCHRIFTLEZINGEN: FEEST VAN DE H. SACRAMENT

11 juni – Feest van de H. Sacrament: Deut. 8,2-3.14b-16a – 1 Kor. 10,16-17 – Joh. 6,51-58


Op zaterdag 10 juni is er een woord- en gebedsviering in de Sint Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin Margreet Onderwater voorgaat. Met medewerking van het eigentijds koor. Aanvang 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 11 juni is er een eucharistieviering in de Goede Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk) waarin pastoor Walter Broeders voorgaat. Met medewerking van het dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles. Aanvang: 09:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 11 juni is er een eucharistieviering in de Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin pastoor Walter Broeders voorgaat. Met medewerking van het parochiekoor.


INTENTIES

Om vrede in Oekraïne

Parochiekern Sint Jan: Voor overleden ouders Westhof-van Hoorn, Wim van Veen en overleden familie, Arie de Jong en Annie de Jong-van Leeuwen, Jan Roeleven en overleden familie Roeleven-Den Hollander en Brussel.

Parochiekern De Goede Herder: Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen. — Voor Corrie Bons-Benz, pastoor Jan Schlatmann, pater Frans van der Poel O.F.M., overleden ouders van Schie-Van der Poel, Kees van Schie, Theo Rump, Nel Bruines-Overmeer, Ria Tacx, Kees van Hoof, overleden familie Van Rijn, Josephine van Galen, Jeanette van der Voort, Arie Bos, Marie Louise Bemelmans-Videc, Jan Peeters, Lucie Peeters-Weijkamp, Clary Klein Schiphorst-Stockmann, Jan Klein Schiphorst.

Parochiekern H. Laurentius: Voor de overleden armen en weldoeners van de parochie. — Voor Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Co Heemskerk-Angevare, Jaap Warmerdam, Piet van de Arend, Piet Roeling, Jeanne de Haas-Brugman (jaargetijde), Kees Schrader, Jan van Nierop, Cisca van Boheemen, Geerd Hilgersom, Jan Olsthoorn, Riet van Schie, Piet van Haaster, Piet Berbée , Ina van Rijn, Thomas Lelieveld, Dirk Heemskerk, Leo Schuijt.


COLLECTE

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder  — Woensdag 14 juni is er een viering in de Mariakapel. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — In verband met vakantie is het secretariaat op de vrijdag 9 juni gesloten; wel geopend op maandag- en woensdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 28 mei 2023 (pdf) en op de website de parochiekernpagina.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: juni 2023 (pdf) en op de website de parochiekernpagina.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en op de website de parochiekernpagina.