Mededelingen en nieuws (16 augustus)

ZENDBRIEF AAN DE PAROCHIANEN VAN REGIO OOST

Vronesteyn, woensdag 16 augustus 2023.

In 1522 was Adriaan Floriszoon Boeyens — later bekend als Adrianus VI, de enige ‘Nederlandse’ paus — regent van Spanje namens keizer Karel V. In Vitoria hoorde hij dat hij tot paus was gekozen. Het conclaaf kwam er niet uit en ze wisten dat kardinaal Boeyens niet bij het conclaaf was. Hij begaf zich met spoed naar Rome. Adrianus vertrok op 12 maart 1522 uit Vitoria. Zijn reis werd een ware triomftocht. Overal juichten de menigtes hem toe terwijl hij op een draagstoel door de steden werd gedragen. Die weg ging via Logrono, Zaragoza naar Ampolla waar bij de kust zijn beeld staat.

Kathedraal — Die weg zijn wij gegaan. Niet met draagkoetsen, maar gewoon met de auto en later met de boot van Barcelona naar Rome. Maar voor wij in de boot gingen, gauw nog even de kathedraal van Barcelona bezoeken. De auto geparkeerd in een bewaakte parkeergarage. Maar bij terugkomst waren de ruiten ingeslagen, tas gestolen. En daar sta je dan, een uur voor vertrek. De handen in het haar. Enfin na wat heen en weer geloop, perfect geholpen door de politie en met de nodige paperassen op zak, zijn wij gaan rijden, met de glassplinters om ons heen naar de boot. En dan gebeurt het, wat ik u wil vertellen…. Staande in de rij, even wachten dus, voor we de boot met de auto op konden,  kwamen ongevraagd allerlei mensen naar ons toe. De één met plastic, de ander met plakband. Een derde ging op haar knieën de glassplinters oprapen die tijdens het plakken waren gevallen.  We werden geholpen, toegestoken handen. Het deed ons goed.

Klooster — De boot op en in Rome op weg naar ons klooster waar wij zouden overnachten. In overleg met de medewerker van het klooster de andere dag een garage gezocht die de Toyota zou kunnen maken. Daar aangekomen konden wij alleen een raam kopen en het laten maken ging niet. Geen tijd, de digitale agenda van het bedrijf zei: geen ruimte. Kijkend op zijn scherm zei hij: te druk. Wij konden afrekenen en met het raam naar het klooster terug gaan. De huismeester zei ons, ik ga het proberen voor jullie en na een ochtend werk had hij het raam erin zitten. Hij had het nog nooit gedaan, maar wilde het proberen en het is hem gelukt!

Evangelie — Wat heeft ons verhaal met het evangelie te maken? Alles. Instituties en regelgevingen moeten ons helpen als wij in nood zijn. Maar ervaringen leren soms anders. Grote instituties kunnen ook de eigenschap verwerven om log te zijn. De regel gaat boven de mens. Geen tijd, niet kijkend naar de nood van de mens, alleen kijkend naar hun eigen organisatie, naar hun beeldbuis.

Maar de huismeester gaf zijn tijd aan ons. Hij ging het proberen, won raad in bij zijn vrienden en gaf zichzelf totaal! En het is hem gelukt. De individuele mens die begaan is met zijn medemens, gaat zich inzetten om de ander te helpen in de nood die hij ervaart! In hem zag ik de opgestane Heer! Deze mensen zijn mede de bouwstenen van het Koninkrijk Gods.

Inspiratie — Grote instituties blijven intact door het naleven van de regels. Natuurlijk moeten de regels er zijn. Regels zijn de piketpaaltjes van ons leven. Maar we mogen nooit de individuele mens vergeten die hulp nodig heeft en geholpen dient te worden. Jezus wijst ons die weg. Hij is zelf ook die weg gegaan. Als gelovige mensen mogen wij dicht bij Jezus blijven, ons door Hem laten inspireren.

Dat is ook de taak van de kerk. Aan u, aan jou en aan mij de taak om ons te laten inspireren door het evangelie, door de opgestane Heer, om net als Jezus, de uitgestoken hand aan te bieden aan de mens in nood, die hulp nodig heeft.

Met hartelijke groet — Pastoor Walter Broeders


SCHRIFTLEZINGEN: 20E ZONDAG DOOR HET JAAR

20 augustus – 20e zondag door het jaar: Jes. 56,1.6-7 – Rom. 11,13-15.29-32 – Mt. 15,21-28


Op zaterdag 19 augustus is er een eucharistieviering in de Sint Janskerk, (Zoeterwoude-Dorp), waarin pastoor Jeroen Smith voorgaat. Met medewerking van het parochiekoor. Aanvang 19:00 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl

Op zondag 20 augustus is er een eucharistieviering in de Goede-Herderkerk (Zoeterwoude-Rijndijk) waarin pastoor Walter Broeders voorgaat. Met medewerking van het dames- en herenkoor o.l.v. Ans Bulles. Aanvang: 09:30 uur. — Deze viering is ook online te volgen via kerkdienstgemist.nl — Gebruik hierbij de orde van dienst (pdf).

Op zondag 20 augustus is er een eucharistieviering in de Laurentiuskerk (Stompwijk), waarin pater Adri Kortekaas O.S,B, voorgaat. Met samenzang.


INTENTIES

Om vrede in Oekraïne

Parochiekern Sint Jan: Ter ere van Maria. — Uit dankbaarheid.

Parochiekern De Goede Herder: Voor alle parochianen die ziek zijn: thuis, in de ziekenhuizen en verpleeghuizen. — Voor de onlangs overleden parochianen: Ada Kramer-van der Klugt, Arnold Schinkel. — Voor Corrie Zwetsloot-van der Meer, Piet Hartwijk, Moeder, vader, Ans en Bert van der Hulst, Mart Akerboom, Siem Heemskerk, Theo en Alie Rotteveel, Arie Bos, Jan Straathof, Jetty van Tricht-Kneppers, Simon Honselaar, Paula Lucas-Wellens, Bep Lovink, overleden familie Bruines-Kortekaas, Joop Wisse, Clary Klein Schiphorst-Stockmann, Jan Klein Schiphorst.

Parochiekern H. Laurentius: Voor de overleden armen en weldoeners van de parochie. — Voor Annie van de Burg-van Veen (jaargetijde), Kees van Dijk, Aad van Dijk, Willem van Dijk, Dirk Heemskerk, Co Heemskerk-Angevare, Kees Schrader (jaargetijde), overleden ouders Van Os-Verbeek, Jan van Nierop, Cisca van Boheemen, Geerd Hilgersom, Jan Olsthoorn, Riet van Schie, Piet van Haaster, Piet Berbée, Ina van Rijn, Thomas Lelieveld, Leo Schuijt, Ria van Es.


COLLECTE

Volgt u de vieringen vanuit huis, via kerkdienstgemist.nl? Als bijdrage aan de collecte kunt u een bedrag overmaken naar een van de volgende rekeningnummers. Bij voorbaat hartelijk dank!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collecteschaal.jpg
  • Parochiekern De Goede Herder: NL08 RABO 0375 3053 27 (t.n.v. HHPP De Goede Herder)
  • Parochiekern Sint Jan: NL95INGB0000271753 (t.n.v. HHPP Sint Jan)
  • Parochiekern H. Laurentius: NL49 RABO 0361 5021 68 (t.n.v. HHPP H. Laurentius)

PAROCHIEKERNEN REGIO OOST

Informatie over de weekendvieringen van regio oost kunt u altijd vinden in de AGENDA

Parochiekern De Goede Herder — Woensdag 23 augustus is er een viering in de Mariakapel. Voorganger is Heleen Brouwer. Aansluitend koffiedrinken in de Herdershof. — Het secretariaat is geopend op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9:00-12:00 uur. Tijdens deze dagdelen kunt u bij het Maria-altaar in de kerk ook een kaarsje opsteken. — Voor meer informatie raadpleeg de meest recente nieuwsbrief d.d. 6 augustus 2023 (pdf) en op de website de parochiekernpagina.

Vanwege netwerkproblemen kon de viering van 13 augustus j.l. helaas niet via de live stream uitgezonden worden. Excuses voor het ongemak! Inmiddels is de storing verholpen, dus a.s. zondag zou alles weer moeten werken.

Parochiekern Sint Jan — De ontmoetingsruimte voor in de kerk is dagelijks open: 11:00-17:00 uur. — Voor meer informatie: raadpleeg de meest recente nieuwsbrief: juli-augustus 2023 (pdf) en op de website de parochiekernpagina.

Parochiekern H. Laurentius — Voor meer informatie: raadpleeg de laatste aflevering van het weekblad De Dorpsketting (pdf) en op de website de parochiekernpagina.